Vasemmistoliiton Pekosen mielestä sote-uudistusta ei voi laittaa asiakkaiden maksettavaksi

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan siitä, pannaanko sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen selvitysryhmän esityksissä asiakkaat maksamaan tavoitellut säästöt.

– Nykyinen hallitus on nostanut roimasti sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja ja leikannut lääke- ja matkakorvauksista. Jo nyt perusterveydenhuollossa näkyy asiakasmaksujen kielteinen vaikutus. Pitkäaikaissairaat peruvat kontrolliaikojaan asiakasmaksujen vuoksi. Tästä syystä vakavatkin muutokset ihmisen terveydentilassa voivat jäädä huomioimatta, Aino-Kaisa Pekonen sanoo.

Hän arvelee tiedotteessaan nyt esitetyissä sote-malleissa asiakasmaksut todennäköisesti nousevat entisestään.

Myös maakuntien aidon itsehallinnon ja lähidemokratian toteutuminen uudistamisprosessissa on Pekosen mukaan vaakalaudalla. Väliraportissa ei esitetä maakuntaveroa, vaan valtio toimisi palveluiden rahoittajana.

– Maakunnilla olisi raportin esittämän mallin mukaan vastuu siitä, että kaikki perustuslain edellyttämät palvelut järjestetään, mutta ei verotusoikeutta. Kun samaan aikaan tavoitteena on säästää kolme miljardia euroa, on syytä epäillä, että palveluiden käyttäjät maksavat erotuksen, Pekonen toteaa.

Selvitysryhmän väliraportti esittelee myös erilaisia malleja, joissa valinnanvapauden taso vaihtelee. Pekonen kavahtaa valinnanvapauteen liittyviä riskejä.

– Esimerkiksi Ruotsissa palveluita on tuotettu kysynnän, ei niinkään tarpeen mukaan, ja tämä on johtanut alueiden eriarvoistumiseen, hän sanoo.

Hänen mielestään Suomeen ollaan rakentamassa asiakasmaksuihin perustuvaa mallia, jossa palveluiden saatavuus perustuu lompakon paksuuteen.

– Pahin kauhukuva onkin se, että asiakasmaksut nousevat kaikilla, mutta palvelut heikkenevät tai vain osalla on mahdollisuus valita. Tämä ei ollut ollenkaan sote-uudistuksen alkuperäinen tarkoitus. Hallituksen on syytä selkeästi kertoa, mistä tavoitellut miljardisäästöt aiotaan ottaa, Pekonen vaatii.

Kommentit