Vasemmistoliiton Lapintie sodasta jihadisteja vastaan: Kurdit Suomelle luontevin kumppani

Lähi-idässä on liikaa aseita ja liian vähän demokratiaa, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie sanoo.

Annika Lapintie piti vasemmistoliiton ryhmäpuheen eduskunnassa Suomen osallistumisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön Irakissa.

Suomalaiset sijoitettaisiin Irakin pohjoisosaan kurdien itsehallintoalueelle Erbilin kaupunkiin. Suomalaiset kouluttaisivat kurdien Peshmerga-joukkoja. Kurdijoukot ovat taistelleet ankarasti laajoja maa-alueita ja useita kaupunkeja Irakissa ja Syyriassa vallannutta ISIS-terroristijärjestöä vastaan.

Lapintien mielestä juuri kurdit ovat sodan osapuolista Suomelle ehkä kaikkein luontevin kumppani. Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää, etteivät suomalaiskouluttajat osallistu taistelutehtäviin.

Operaatiota on myös hänen mielestään voitava harkita uudelleen, jos Suomen asettamat tavoitteet karkaavat tavoittamattomiin.

Lapintie otti puheessaan kantaa myös ISIS:n syntyyn.

”Vuonna 2001 alkanut Yhdysvaltojen terrorisminvastainen sota on keskeinen tausta sille, miksi maailma makaa Lähi-idässä näin”, Lapintie sanoo.

”Hyökkäys Irakiin vuonna 2003 aloitti yhä jatkuvan sisällissodan kaaoksen, joka on horjuttanut koko Lähi-itää. Syyriassa puolestaan arabikevät yltyi veriseksi sisällissodaksi, jossa kuolleita on satoja tuhansia, ja pakolaisia miljoonia.”

Lapintien mukaan on selvää, että Lähi-idässä on liikaa aseita ja liian vähän demokratiaa. Hänen mielestään alueella on liian usein yritetty ratkaista aseellisesti ongelmia, joiden pohjimmaiset syyt ovat eriarvoisuudessa.

Lapintien mukaan ISIS uhkaa juuri niitä ihmisiä, jotka puolustavat demokratiaa ja moniarvoista yhteiskuntaa.

”ISIS uhkaa terrori-iskuilla myös Euroopassa. Kannatusta saadakseen ISIS pyrkii luomaan vastakkainasettelujen maailman, jossa terrori-iskuihin vastataan poliisivaltiolla, kontrollilla ja äärimmillään valtioterrorilla. Maailman, jossa epäilyksenalaisena ovat kaikki islaminuskoiset”, Annika Lapintie toteaa.

Hänen mukaansa ISIS:in vastakohta on moniarvoinen maailma, jossa kaikilla ihmisillä on ihmisarvo ja ihmisoikeudet, erilaiset uskonnot sallitaan ja erilaiset ihmiset hyväksytään.

”Avoin yhteiskunta on ainoa oikea ase terrorin torjumisessa – on kyse sitten terrorista minkä tahansa uskonnon tai aatteen varjolla”, Lapintie sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt