Verkkouutiset

Vasemmistoliiton Lapintie ajaisi armeijaa alas – muut kummastelivat

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie erottui MTS:n paneelissa muista puolue-edustajista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie teki pesäeroa muihin puolueisiin Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n vaalipaneelissa, jossa keskusteltiin seuraavan vaalikauden turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

Lapintie olisi valmis kehittämään puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa, mutta lähes kaikissa muissa kysymyksissä hän oli eri linjoilla muiden puolue-edustajien kanssa.

Lapintie jäi ainoana vastustamaan nykyisenkaltaista asevelvollisuusjärjestelmää. Hänestä neljän kuukauden palvelusmalli olisi ”varteenotettava vaihtoehto” ja valikoitavuutta pitäisi lisätä. Ammattiarmeijalle hän ei kuitenkaan lämpene.

– Neljän kuukauden malli on täysin mahdoton. Taistelija saa peruskoulutuksen, muttei opi toimimaan osana joukkoa, tyrmäsi perussuomalaisia edustanut puolueen varapuheenjohtaja Jussi Niinistö vasemmistoedustajan kaavailut. Hän huomautti lisäksi, että palvelusaikaa on jo lyhennetty.

– Pitäisin tätä erittäin suurena virheenä tässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, säesti RKP:n puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund.

Lapintie jäi myös käytännössä ainoana vastustamaan puolustusmäärärahojen nostamista kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) selvitysryhmän esityksen mukaisesti 150 miljoonalla eurolla vuoteen 2020 mennessä. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) tosin totesi, ettei rahoja tässä vaiheessa voida luvata, vaikka asiasta ”herttaisen yksimielisiä” olisimmekin.

– Eihän se voi olla niin, että jos näitä rahoja ei tule, koko puolustus romahtaa? kyseenalaisti Lapintie.

Niinistö ja Haglund nyökkäilivät vieressä ja vakuuttivat, että kyllä romahtaa.

Uhkakuvat toisaalla

Lapintien, kuten muidenkin panelistien mielestä Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä välitöntä sotilaallista uhkaa. Lapintie korosti lisäksi, että Suomi ei ole kuten Ukraina ja näki uhkakuvia ennemminkin yhteiskunnan eriarvoistumisessa.

– Suomen on tärkeää näyttäytyä maana, joka on sotilaallisesti liittoutumaton, Lapintie korosti.

Lapintien mielestä ”tähän pitäisi enemmänkin satsata”, jotta Suomi voisi olla uskottava rauhanvälittäjä.

Lapintien puheet Suomen puolueettomuudesta ja sotilaallisesta liittoutumattomuudesta herättivät vasta-argumenttia kokoomuksen puheenjohtajalta Alexander Stubbilta paneelin loppupuolella:

– Minusta kannattaa nyt lopettaa tällaiset illuusiot puolueettomuudesta. Emme ole enää millään harmaalla vyöhykkeellä, Stubb huomautti ja korosti Suomen kuuluvan länteen.

Stubbin mielestä Suomi on ”sotilasliittoon kuulumaton maa”.

Lue myös: Alexander Stubb: Tarvitsemme rehellisen keskustelun Natosta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)