X
SULJE MAINOS
Jussi Saramo. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Vasemmistoliiton Jussi Saramo: Kokoomus kannustaa välttämään veroja

Ryhmäjohtaja väittää Petteri Orpon asettavan ”epäisänmaallisia kynnyskysymyksiä” seuraaviin hallitusneuvotteluihin.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kannustaa ihmisiä veronvälttelyyn.

Hän viittaa Orpon lausuntoon, jonka mukaan kokoomus ei hyväksy pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen budjettiriihessä sopimaa maastapoistumisveroa.

Yksityishenkilöiden luovutusvoittoverotusta on määrä laajentaa vuonna 2023 tilanteisiin, joissa omaisuuden myynti tapahtuu ulkomailla asuessa Suomessa kertyneestä arvonnoususta. Mallin yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa.

Arvostelijoiden mukaan maastapoistumisvero voi heikentää työvoiman liikkuvuutta ja sijoitusten houkuttelemista Suomeen. Hallinnollisesti raskaan veron tuotot jäisivät kohtalaisen pieniksi.

Jussi Saramon mukaan muutoksen tarkoituksena on varmistaa, ettei maasta pois muuttamalla voi välttyä verojen maksulta Suomessa ansautuista tuloista.

– Tuntuu hurjalta, että kokoomus asettaa jo nyt näin epäisänmaallisia kynnyskysymyksiä seuraavan hallituksen ohjelmaan. Vero, jonka kaikkein rikkaimmat jättävät maksamatta, nostaa kaikkien muiden verotusta. Vaarallista on myös kannustaa siirtämään rahat Suomesta veroparatiiseihin, Saramo toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa arvonnousuvero puuttuisi erityisesti aggressiiviseen verosuunnitteluun ja kohdistuisi niihin henkilöihin, jotka pystyvät siirtämään kirjansa veroparatiiseihin ennen omaisuuden myyntiä tai lahjoitusta.

Vasemmistoliiton näkemys on, ettei muutos vaikuttaisi kielteisesti Suomen vetovoimaisuuteen tai kilpailukykyyn.

– Julkisesta taloudesta muka huolissaan oleva kokoomus rapauttaisi veron poistolla julkisen talouden rahoituspohjaa. Se toimisi vastoin yleistä länsimaista kehitystä, Saramo sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt