X
SULJE MAINOS
Anna Kontula. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Anna Kontula: Eduskunnan naiset saavat puhua, kun miehet ovat kahvilla

Vasemmistoliiton kansanedustajan mukaan Maria Lohelan puhemieskauden päättyminen voi tarkoittaa, ettei naisille jaeta enää puheenvuoroja eduskunnassa.

– Pidän erittäin epätodennäköisenä, että muutos olisi parempaan: riskinä vielä on, että tilalle saadaan sovinistiporvari, joka palauttaa täysistuntoon ennen Lohelaa olleen järjestyksen: naiset saavat puhua sitten, kun miehet, ministerit ja media ovat lähteneet kahville, Anna Kontula kirjoittaa facebookissa.

Kontula toteaa, että ”ensimmäistä kautta istuvat nuoret vasemmistonaiset” saavat puhua illalla, kun muut ovat lähteneet nukkumaan.

– Edellyttäen, että puhemies sattuu muistamaan heidän nimensä, tai älyää lukea sen eteensä tuodusta listasta, Kontula lisää.

Hänen mukaansa väistyvän puhemiehen Maria Lohelan kausi on tarkoittanut suurta kulttuurimuutosta siinä, kuka saa puhua.

– Vielä viime kaudella tein tilaston budjettikeskustelusta, jossa puhemies antoi vain 7 prosenttia puheenvuoroista naisille, nekin pääosin keskustelun lopussa tv-kameroiden jo sammuttua. Nyt viime viikolla samassa keskustelussa naisten puheenvuorojen osuus oli suhteessa heidän määräänsä edustajista.

Lohelan edeltäjänä puhemiehenä hallituskaudella 2011-2015 oli SDP:n Eero Heinäluoma.

Ilta-Sanomat kertoi tiistaina, että eduskunnan puhemiehistö menee uusiksi perussuomalaisten hajoamisen takia. Perussuomalaiset ja puolueesta irtautunut sininen eduskuntaryhmä eivät kumpikaan enää ole eduskunnan suurimpia ryhmiä. Sinisiin kuuluva puhemies Maria Lohela menettäisi näin paikkansa.

Ryhmäpuheenjohtajat ovat sopineet perinteisen parlamentaarisen käytännön jatkamisesta, jossa puhemiehistön paikat jakautuvat kolmelle suurimmalle ryhmälle. Näin meneteltiin myös 2015. Nyt nuo ryhmät ovat keskusta, kokoomus ja SDP. Muutos tapahtuisi seuraavien valtiopäivien alkaessa helmikuussa 2018.

Kokoomus olisi saamassa puhemiehen paikan. Samalla PS:n hajoamisen seurauksena täsmennettiin eräitä valtiovarainvaliokunnan jaostojen paikkoja ja kansliatoimikunnan kokoonpanoa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt