X
SULJE MAINOS

Vasemmistoa syytetään tekopyhäksi – ”SDP ajoi suurempia koulutusleikkauksia, kuin mitä nyt tehdään”

Daniel Sazonovin mukaan nyt tehdään niitäkin uudistuksia, jotka edellisellä kaudella jäivät tekemättä.

Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov suomii Uuden Suomen blogissaan vasemmisto-oppositiota sen koulutusleikkauksiin kohdistuvasta kritiikistä. Sazonovin mukaan vasemmisto sortuu halpaan oppositiopolitiikkaan ”unohtaessaan” puolueen omat teot aiemmilta hallituskausilta.

Sazonov sanoo, että SDP:n aikaisemmat opetusministerit Jukka Gustafsson ja Krista Kiuru ovat tosiasiassa ajaneet vielä suurempia leikkauksia kuin mitä tällä hallituskaudella tullaan tekemään.

– Viime kaudella tehtiin yli 800 miljoonan euron nettosäästöt koulutukseen. Tämän lisäksi demarit ajoivat 270 miljoonan euron rakenteellisia säästöjä ammatilliseen koulutukseen. Viime kauden demariministereiden leikkauspyrkimykset nousevat siis yli miljardin. Prosentuaalisesti lopputulos on se, että kaudella 2011–2015 leikkaukset olivat -8,4 prosenttia. Tällä hallituskaudella ne tulevat olemaan -5,6 prosenttia, Sazonov kirjoittaa blogissaan.

Sazonov korostaa, että viime hallituskaudella säästöjä tehtiin, mutta sen sijaan uudistukset jäivät tekemättä. Gustafssonin ja Kiurun opetusministerikausilla jäivät hänen mukaansa toteuttamatta ainakin kunnollinen lukiouudistus, korkeakoulujen profilointi, opettajankoulutuksen ja perusasteen uudistukset.

– Toinen astekin piti laittaa remonttiin. Ammattikoulutuksen rakenteita piti laittaa uusiksi ja vaikuttavuutta lisätä. Tämä oli ainoa todellinen uudistus, jonka demarit saivat eduskuntaan saakka. Sen kuitenkin kaatoi lopulta heidän oma ryhmänsä eduskuntakäsittelyssä, Sazonov muistuttaa.

Sazonov ottaa esille myös koulutusviennin, jonne jäi esteitä siitä huolimatta, että korkeakoulut nimenomaan toivoivat hallitukselta niiden purkamista.

– Muistutetaan vielä, että etenkin ministeri Kiuru kyllä viihtyi hyvin pitkillä koulutusvientimatkoilla. Yhden pykälän muuttaminen laista osoittautui kuitenkin mahdottomaksi tehtäväksi ministereille, hän kummastelee.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt