X
SULJE MAINOS
Autolauttoja Katajanokalla. LEHTIKUVA/SAMI HALINEN

Varustamot edellyttävät negatiivista testitodistusta

Koronatestitulosta edellytetään nyt kaikilta ulkomailta Suomeen tulevilta matkustajilta.

Todistus täytyy tästä päivästä alkaen esittää liikennöitsijälle ennen matkan alkua. Suositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita Suomeen saapuvia matkustajia. Myös 6-12-vuotiaille suositellaan vastaavaa todistusta, mutta sitä ei edellytetä.

Mikäli matkustajalla on lääkärintodistus sairastetusta mutta jo parantuneesta COVID-19-taudista ja parantumisesta on kulunut alle kuusi kuukautta, negatiivista koronavirustestitodistusta ei tarvita.

– Suosituksen tavoitteena on torjua Britanniassa, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa havaittujen koronavirusmuunnosten leviämistä Suomeen ja vähentää matkustamisen kautta Suomeen tulevia tartuntoja. Siksi on välttämätöntä, että matkailuun liittyvää tartuntariskiä ehkäistään mahdollisimman tehokkaasti, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n johtaja Mika Salminen.

Hänen mukaansa lisäksi on hyvä muistaa, että vaikka negatiivinen testitodistus on edellytys liikennevälineeseen nousemiselle, sillä ei voi sivuuttaa maahantuloon liittyviä rajoituksia, kuten 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Näin ollen kaikilla Suomeen saapuvilla matkustajilla, mukaan lukien Suomen kansalaisilla, tulee olla laivaan noustessaan joko korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen koronavirustestitulos tai lääkärintodistus viimeisen kuuden kuukauden aikana sairastetusta koronaviruksesta.

Todistusta ei edellytetä risteilymatkustajilta, jotka eivät ole käyneet maissa toisessa maassa.

Negatiivisen koronavirustestituloksen pitäisi sisältää tiedot testatusta henkilöstä, testauslaboratoriosta, testiaika, testityyppi (PCR- tai antigeenitesti) sekä testin tulos.

Poikkeuksena todistuksen edellyttämisestä ovat alle 12-vuotiaiden lisäksi kuljetusvälineiden vaihtomiehistöt, työtehtävissään ja työtehtävistään palaavat kuljetusvälineiden miehistöt, logistiikka-alan kuljettajat ja sellaiset huoltovarmuuden kannalta välttämättömät ammattihenkilöt, joiden Suomeen saapumiselle testivaade muodostaa käytännön ylitsepääsemättömän esteen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt