Naiset halutaan mukaan kutsuntoihin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Varusmiesliitto tyrmää kansalaispalveluksen

Sekä miehiä että naisia koskevat kutsunnat saavat kannatusta.

Varusmiesliitto tukee puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) MTV:lla esiin nostamaa ajatusta koko ikäluokkaa koskevista kutsunnoista. Kutsuntojen kautta voitaisiin Kaikkosen mukaan kertoa kaikille mitä varusmiespalvelus käytännössä mahdollistaisi ja tarjoaisi, vaikka naisia ei hänen mukaansa palvelukseen tule pakottaakaan.

– Paras keino kehittää naisten asemaa armeijassa on saada lisää naisia asepalvelukseen ja ensimmäinen askel siihen olisi kaikkia velvoittavat kutsunnat. Sukupuolesta riippumattomat velvollisuudet edistävät sekä naisten asemaa että ilmapiiriä, jossa myös naiset ovat haluttuja suorittamaan asepalveluksen, Varusmiesliiton hallituksen jäsen Iina Palonen sanoo liiton tiedotteessa.

Liitto ei kuitenkaan kannata Kaikkosen ajatusta naisille suunnatusta 2-3 kuukauden mittaisesta kansalaispalveluksesta. Puolustusministeri toivoo että asevelvollisuusjärjestelmää kehittävä eduskuntapuolueiden yhteinen parlamentaarinen komitea tekisi asiasta selvityksen. Varusmiesliiton mukaan nykyinen järjestelmä on hyvä, vaikka siinä kehitettävää onkin.

Liiton puheenjohtaja Topi Korpinen kertoo Verkkouutisille, ettei  Suomeen hänen mielestään tarvita kolmatta rinnakkaista järjestelmää. Samat yksilöä ja yhteiskuntaa hyödyttävät edut voidaan hänen mukaansa saada siviilipalvelusta kehittämällä.

– Toivon parlamentaarisen työryhmän keskittyvän siihen, miten yksilön tiedot ja taidot saa hyödynnettyä nykyistä paremmin varusmiespalveluksessa ja siviilipalveluksessa hyödyttäen samalla yhteiskuntaa. Koko ikäluokkaa koskevat kutsunnat ja maanpuolustusrekisteri ovat oikea askel tähän suuntaan, Korpinen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt