Varoituskuva tupakka-askissa toimii tehokkaammin kuin pelkkä teksti

Tupakka-askin kuvalliset terveysvaroitukset kannustavat tuoreen tutkimuksen mukaan lopettamaan tupakoinnin.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tupakoinnin haittoja esittävät kuvat tupakka-askeissa lisäävät tupakoinnin lopettamisyrityksiä, kertoo uutispalvelu Duodecim. Uuden tupakkalain myötä tällaiset varoituskuvat ovat tulossa tupakkapakkauksiin myös Suomessa.

Jama Internal Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa yli 2 100 tupakoitsijaa sai tupakkansa neljän viikon ajan joko varoituskuvallisissa askeissa tai askeissa, joissa terveyshaitoista kerrottiin vain teksteillä. Varoituksissa käytetään esimerkiksi kuvia tupakan aiheuttamista suusyövistä.

Tupakkansa varoituskuvallisista askeista polttaneet yrittivät lopettaa tupakoinnin muita todennäköisemmin, tulokset osoittivat. Heistä 40 prosenttia yritti lopettaa, kun tekstivaroitusryhmäläisistä lopettamista yritti vain 34 prosenttia.

Kuvallisia askeja käyttäneistä myös useampi harkitsi lopettamista, pohti tupakoinnin haittoja, oli jättänyt savukkeita polttamatta ja suhtautui tupakointiin negatiivisemmin. Seurannan loppupuolella myös jonkin verran useampi heistä oli onnistunut pysyttelemään ilman tupakkaa ainakin viikon verran.

Tutkimuksen lyhyt kesto ei mahdollistanut pitempiaikaisten vaikutusten selvittämistä, mutta Duodecimin mukaan on mahdollista, että pitemmässä seurannassa vaikutukset olisivat olleet suuremmat.

Yhdysvaltalaisten havainnot tukevat Duodecimin mielestä Suomen hallituksen tupakkalakiesitystä. Kuvallisten varoitusten lisäksi lakiin on kaavailtu muun muassa mentolisavukkeiden kieltoa sekä parveketupakoinnin ja maahantuonnin rajoittamista. Uusi laki on tulossa voimaan tänä vuonna.

Uutispalvelu Duodecim

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt