X
SULJE MAINOS
Kryptovaluutta bitcoinin tunnus älypuhelimessa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Varoitus verkkorikollisista – IS: Näin uhreja nyt kiristetään

Ammattimaiset neuvottelijat tietävät tarkalleen kyberiskun uhrin maksukyvyn.

Verkossa toimivat kiristysliigat toimivat aiempaa enemmän perinteisten rikollisorganisaatioiden tapaan, kertoo tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Hyppösen mukaan verkkorikollisliigat palkkaavat nykyään ammattilaisia voidakseen arvioida, paljonko kyberiskun uhrilta kannattaa kiristää rahaa. Palkkalistoilla on muun muassa juristeja ja analyytikkoja.

– Niinpä rikolliset varastavat nyt ensimmäisenä yhtiön taloustiedot ja käyvät ne läpi. Rikollisorganisaatiolle työskentelevä bisnesanalyytikko osaa kertoa täsmälleen, kuinka paljon kannattaa pyytää, Hyppönen sanoi NDC Oslo 2021 -kehittäjätapahtumassa.

Hänen mukaansa rikolliset päättävät lunnassuman. Sen jälkeen ammattimainen neuvottelija lähestyy uhriyritystä. Neuvottelija tietää tarkalleen, paljonko yritys pystyy maksamaan jo seuraavana päivänä.

– Tällaisessa tilanteessa uhrin on todella vaikea neuvotella, Hyppönen kertoi.

Hänen mukaansa joillakin verkkorikollisliigoilla saattaa olla jo miljardiomaisuus, koska rikolliset ovat suosineet jo pitkään anonyymeja ja vaikeasti jäljitettäviä kryptovaluuttoja, joiden arvo on noussut huimasti.

– Viisi vuotta sitten tiesimme useita liigoja, joilla oli yli 10 miljoonan arvoinen varallisuus. Silloin yhden bitcoinin arvo oli 500 dollaria. Nyt sen arvo on 55 000 dollaria, eli se on yli satakertaistunut.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt