Ukrainan joukkoja partioimassa lähellä rintamalinjaa. LEHTIKUVA / AFP Anatolii Stepanov

Varoitus Venäjän ansasta Ukrainassa

Ukrainan presidentin pelätään taipuvan paikallisvaaleihin ilman Venäjän joukkojen vetäytymistä.

Ukrainan kriisin ratkaisuun tähtäävä, niin sanotun Normandia-formaatin mukainen huippukokous alkoi maanantaina Pariisissa.

Kokoukseen osallistuvat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky, Venäjän presidentti Vladimir Putin, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel. Kyseessä on Putinin ja Zelenskyn ensimmäinen tapaaminen.

Neuvottelut tähtäävät joukkojen vetämiseen pois rintamalinjalta ja paikallisvaalien järjestämiseen Itä-Ukrainan kapinallisalueilla. Ukraina on vaatinut Venäjän asevoimien täyttä vetäytymistä ennen rauhansuunnitelman toimeenpanoa. Tuloksesta riippuen vaalit voisivat palauttaa Ukrainan suvereniteetin alueelle tai johtaa Venäjä-myönteiseen paikallishallintoon.

The Washington Examinerin haastattelema Yhdysvaltain ulkoasiainhallinnon virkailija varoittaa suunnitelmaan sisältyvistä riskeistä.

– Tämä on se ansa, jonka venäläiset ovat asettaneet Zelenskylle: he haluavat vaalit, kun Venäjän joukot ja [Venäjän tukemat kapinallistaistelijat] ovat vielä paikalla, nimettömänä pysyttelevä virkailija sanoo.

Venäjän johdon retoriikassa aihe on esitetty Ukrainan sisäisenä konfliktina, jossa keskushallinto kamppailee maan itäosien venäläisväestöä vastaan. Asiantuntijat ovat huolissaan tilanteesta, jossa Zelensky taipuisi vaalien järjestämiseen ilman ennakkoehtoja.

– On paljon huolia siitä, voidaanko Donbassin alueella ylipäätään järjestää vapaita vaaleja. Miten voit äänestää, kun sinua osoitetaan aseella, Naton entinen komentaja, kenraali Philip Breedlove kysyy.

Breedlove ei ole vakuuttunut Etyjin kyvystä turvata vaaliprosessia.

– Kyseessä on ”kettu kanalassa”-asetelma. Venäjä on osa Etyjiä, kenraali toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt