X
SULJE MAINOS
Valesivustojen ja mainosten kautta tapahtuvia kryptohuijauksia on liikkeellä. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Varoitus uusista huijauksista – IL: Takana yhden kirjaimen muutos

Rikoksen uhri kertoo menettäneensä yli 13 000 euron arvosta kryptovaluuttoja.

Iltalehden mukaan kryptovaluuttojen lisääntynyttä suosiota on pyritty hyödyntämään erilaisilla rikollisten huijausyrityksillä. Keskusrikospoliisin tiedossa on muutama tapaus, joissa henkilöt ovat menettäneet virutaalivaluuttoihin tekemiään sijoituksia.

– Valesivustojen, hakukoneoptimoinnin ja mainosten kautta tapahtuvia kryptohuijauksia on nyt liikkeellä. Ne on toteutettu samaan tapaan kuin pankkihuijauksetkin, joista on tiedotettu aktiivisesti kesästä lähtien, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen sanoo.

IL kertoo henkilöstä, joka oli selannut kryptovaluuttakauppoja etsiäkseen uusia sijoituskohteita. Hän oli valinnut Googlen hakutuloksista ylimmän vaihtoehdon ja luuli siirtyneensä SpookySwab-sivustolle.

Virtuaalilompakkoa yhdistäessä kysyttiin yllättäen myös palautusavainta. Henkilö ei huolestunut, sillä samoin oli toimittu myös toisessa tapauksessa.

Myöhemmin selvisi, että kyseessä oli ollut taitavien varkaiden tekemä sivusto, jonka osoitteessa W oli korvattu VV:llä. Kyseistä eroa voi olla vaikea huomata. Sivusto oli nostettu Googlen hakutulosten kärkeen mainostamalla.

– Varkaat olivat tehneet sivuston niin, että kun uhri kirjoittaa lompakon suojaustunnuksen, päivittyy sivu ja ohjaa oikealle sivustolle. Tämän vuoksi minunkaan hälytyskellot eivät alkaneet soimaan, huijauksen uhri kertoo.

Varkaat olivat päässeet kirjautumaan suojaustunnuksen avulla virutaalilompakkoon ja tyhjentäneet sen yön aikana. Kaikki lompakossa olleet kolikot oli vaihdettu Binance Coineiksi ja Ethereumiksi ja siirretty eteenpäin.

Henkilö kertoo menettäneensä yli 13 000 euron edestä kryptovaluuttoja. Hän teki tapauksesta rikosilmoituksen. On kuitenkin epätodennäköistä, että varastettujen varojen jäljille päästään koskaan.

– Näissä tapauksissa on ominaista se, että rahat liikkuvat sekunneissa ja häviävät lopullisesti. Pankkipuolella automaatio voi ehkä auttaa ja pystytään tekemään jäädytyspyyntöjä ja maksujen peräytyspyyntöjä. Kryptovaluuttapuolella tällaista järjestelmää ei ole, Pöyhönen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt