Varoitus terroriuhasta Euroopassa – ”ISIS suunnittelee erikoisjoukkotyylin iskuja”

Europolin mukaan Lähi-idän jihadisteihin liittyneiden ulkomaalaistaistelijoiden kasvava määrä on uhka EU:n jäsenvaltioille.

Eurooppaa kohtaa Euroopan poliisiviraston Europolin mukaan tällä hetkellä merkittävin terrorismin uhka vuosikymmeneen.

Europolin mukaan esimerkiksi Pariisin marraskuun 13. päivän terroriteot kertovat ISIS-jihadistijärjestön liikkuneen selvästi kohti entistä kansainvälisempää toimintatapaa ja kykyä ”suorittaa erikoisjoukkotyylin iskuja”.

ISIS:n toiminnan kehittymisen ja järjestön riveihin matkanneiden ulkomaalaistaistelijoiden kasvavan määrän katsotaan muodostavan yhdessä uusia haasteita Euroopalle.

”EU-alueella voi tapahtua tulevaisuudessa lisää iskuja. Siksi Euroopan unionin on vahvistettava puuttumista terrorismiin, epäiltyihin terroristiverkostoihin ja ulkomaalaistaistelijoihin”, Europolin tiedotteessa todetaan.

Tiedotustilaisuudessa Amsterdamissa EU:n sisäministerikokouksen alla puhuneen Europolin johtajan Rob Wainwrightin mukaan ”ISIS suunnittelee suuren mittakaavan iskuja Eurooppaan”. Wainwright korosti kuitenkin, että kaikki EU-maat tekevät yhteistyötä niiden estämiseksi.

Terrorismin uhkaan vastaamaan on myös perustettu tammikuussa European Counter Terrorism Centre (ECTC). Uusi virasto toimii ennen kaikkea jäsenvaltioiden viranomaisten tiedonvaihtokeskuksena.

Eri valtioiden tiedustelu- ja poliisiviranomaisten välisen tiedonkulun ongelmia on pidetty yhtenä keskeisenä monikansallisia terrorisminvastaisia operaatioita heikentävänä tekijänä.

Kommentit