Epävarmuuden kasvu on nostanut sijoittajien tuottovaatimusta. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Spencer Platt

Varoitus talouden käänteestä – ”Myrskypilvet kerääntyvät”

Varainhoitajan mukaan moni maa on epäonnistunut huonoihin aikoihin valmistautumisessa.

Front Varainhoidon toimitusjohtaja Vesa Engdahl toteaa maailmantalouteen liittyvän epävarmuuden kasvaneen huomattavasti viime aikoina.

Sijoittajien kannalta huolet liittyvät erityisesti Yhdysvaltain tulevaan korkokehitykseen ja yritysten tuloskasvunäkymiin.

– Globaalin talouden taivaalle on kerääntymässä myrskypilviä, Engdahl toteaa tuoreessa markkinakatsauksessa.

Hänen mukaansa keskuspankki Fedin rahapolitiikan kiristäminen voi altistaa markkinat poliittisten mullistusten vaikutuksille. Esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota, Britannian EU-ero ja Italian velkatilanteen kärjistyminen voivat aiheuttaa lähitulevaisuudessa laajaa epävakautta.

– Talouden näkymiin – ja tämän myötä erityisesti yritysten tuloskasvuun – liittyvä epävarmuuden kasvu nostaa sijoittajien tuottovaatimusta. Samaan suuntaan vaikuttaa myös korkotason nousu. Tällaisessa ympäristössä osakkeiden hinnat helposti laskevat, kuten nyt on käynyt, Vesa Engdahl sanoo.

Engdahlin mukaan poliittiset päättäjät ja keskuspankit eivät ole välttämättä varautuneet riittävästi huonojen aikojen tuloon. Tällä hetkellä monien euroalueen maiden finanssipoliittinen elvytysvara on rajallinen, sillä julkisen talouden tasapaino on jo valmiiksi heikko ja velka-aste korkea.

– Monien maiden hallituksilla olisi viimeaikaisina maailmantalouden aurinkoisina vuosina ollut mahdollisuus ”korjata kattoa” parempaan kuntoon ennen sateiden ja myrskyn saapumista. Useilla hallituksilla talouspoliittisten ratkaisujen keinovalikoima on käynyt vähiin, kun valtiot ovat velkaantuneet voimakkaasti vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin seurauksena, Engdahl toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt