Jopa pääkaupunkiseudun reunoilla arvonkehitys voi olla negatiivista. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Varoitus sijoittajille: Asuntojen arvo laskee monilla alueilla

Asunto- ja vuokramarkkinoiden eriytyminen näkyy myös kaupunkien sisällä.

Suomen Vuokranantajat ry on julkaissut yhdessä Pellervon taloustutkimuskeskuksen PTT:n kanssa vuosittaisen ennusteensa asuntosijoittamisen tulevista tuotoista.

Houkuttelevimmiksi kaupungeiksi asuntosijoittajien näkökulmasta nousevat Rovaniemi, Kuopio ja Oulu. Turku on sijalla neljä, mutta Tampere ja Helsinki vasta sijoilla kahdeksan ja yhdeksän.

– Yliopistokaupungit erottuvat vertailussa keskimääräistä parempina sijoituskohteina. Toisaalta pienemmistä yliopistokaupungeista on löydettävissä huomattavasti korkeampia vuokratuottoja kuin esimerkiksi Helsingistä tai Turusta, kertoo uomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa tiedotteessa.

Mukana ennusteessa on yhteensä 24 kaupunkia, joissa on tarkasteltu vuokratuottoa, arvonkehitystä ja alueellisia tekijöitä.

Ennusteen mukaan asuntotarjonnan tarjonnan lisääntyminen kasvukeskuksissa on hillinnyt vuokrankorotuspaineita, mutta pitkän aikavälin vuokratuotto pysyy edelleen tasaisena. Vuokrien odotetaan nousevan tulevina vuosina kahden prosentin vuosivauhtia.

Alueellisten erojen kuitenkin ennustetaan kasvavan erityisesti asuntojen arvon kehityksessä. Sijoitusasunnon arvon ennustetaan jopa laskevan monilla suosituillakin paikkakunnilla.

– Asunto- ja vuokramarkkinoiden eriytyminen näkyy myös kaupunkien sisällä. Esimerkiksi Helsingin kantakaupunkiin ennustetaan noin neljän prosentin arvonnousua, kun taas pääkaupungin reunoilla arvonnousu jäänee alle kahteen prosenttiin. Jopa pääkaupunkiseudun reunoilla arvonkehitys voi olla negatiivista, toteaa Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt