Verkkouutiset

Varoitus Saksasta: EU:n tuilla ei ratkaista Italian ongelmia

Saksalaisekonomisti painottaa rakenneuudistusten tärkeyttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksalaisekonomistien mukaan EU-maiden johtajien hyväksymässä EU:n elvytyspaketissa on hyviä puolia mutta myös vaaran paikkoja.

– On positiivista, että EU-maat pääsivät sopuun yhteisestä ja solidaarisesta tavasta vastata koronakriisiin, sanoo saksalaisen tutkimuslaitos Ifon johtaja Clemens Fuest Der Spiegelille.

Hän viittaa 750 miljardin euron suuruiseen elpymisrahastoon, josta vastikkeettomien tukien osuus on yhteensä 390 miljardia euroa. Lainojen osuus on 360 miljardia euroa.

Fuest muistuttaa, että hätäapu tulee todennäköisesti voimaan vasta lähivuosina.

– Mutta se muuttaa yritysten, kuluttajien ja sijoittajien nykyisiä odotuksia pääomamarkkinoilla. Siten se tukee jo tästä päivästä lähtien taloudellista elpymistä.

Elpymisrahasto sisältyy yhteensä 1,8 tuhannen miljoonan euron monivuotiseen budjettikehykseen, josta EU-maiden johtajat pääsivät niin ikään sopuun.

Saksalaisen tutkimuslaiton DIW:n (Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung) johtaja Marcel Fratzscher kuvailee tulosta ”onnen potkuksi” Saksalle.

– Saksan talousmalli toimii ainoastaan vahvassa Euroopassa. EU:n elpymisrahasto rakentaa pohjan pitkän aikavälin muutokselle, jossa kaksinapainen maailmanjärjestys muotoutuu kolminapaiseksi ja Euroopalla on siinä oma vakaa paikkansa, Fratzscher toteaa.

Saksalainen tutkimuslaitos ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) suhtautuu elvytysrahastoon kriittisemmin.

– On hyvä, että Eurooppa pystyy toimimaan sodanjälkeisen ajan pahimmassa taantumassa, sanoo ZEW:n johtaja Friedrich Heinemann.

Hänen mukaansa Italian kaltaisten maiden ongelmia, jotka liittyvät kilpailukyvyn puutteeseen ja heikkoihin kasvunäkymiin, ei voida kuitenkaan ratkaista Brysselistä tulevilla tuilla ja lainoilla. Tässä auttaisivat vain työmarkkinoiden, hallinnon ja koulutusjärjestelmän uudistukset.

– On olemassa suuri vaara, että EU:n lyhytaikainen rahasiunaus jopa pidentää uudistussumaa, Heinemann varoittaa.

Myös saksalainen tutkimuslaitos IfW (Kieler Institut für Weltwirtschaft)  kritisoi rahastoa.

– EU:n velan takaisinmaksu rasittaa budjettia vuosikymmenten ajan. Tämä lisää painetta hankkia EU:lle uusia rahoituslähteitä, toteaa IfW:n johtaja Gabriel Felbermayr.

EU-jäsenyys muuttuu hänen mukaansa Saksan kaltaisille nettomaksajille selvästi kalliimmaksi.

– Oletan, että Saksan on rahoitettava noin viidesosa avustuksista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)