X
SULJE MAINOS
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist. LEHTIKUVA/KAISA SIREN

Varoitus Ruotsista: ”Venäjän harjoitusta on seurattava tarkoin”

Venäjän sotilaallinen toiminta on puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan lisääntynyt myös Suomen rajan tuntumassa.

Tällä viikolla käynnistynyt Venäjän ja Valko-Venäjän asevoimien Zapad 2021 -sotaharjoitus luo Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan sotilaallista painetta koko Itämeren alueelle.

– Seuraamme harjoitusta äärimmäisen tarkoin – ja ennen kaikkea sitä, mitä sen jälkeen tapahtuu Hultqvist sanoo Dagens Nyheter -lehdelle.

– Tämä harjoitus osoittaa selvästi, että Venäjällä on täysi pääsy Valko-Venäjän alueelle. Lähdemme siitä, että näin tulee olemaan myös jatkossa, hän toteaa.

Zapad-harjoituksen skenaariota on kuvattu hyökkäykselliseksi. Baltian maat ja Puola esitetään siinä Venäjän keskeisinä vihollisina.

Harjoituksen raportoidaan lisänneen Venäjän sotilaallista toimintaa myös Barentsinmerellä, Venäjälle kuuluvilla arktisilla saarilla ja Petsamossa. Venäjän pohjoinen laivasto on ilmoittanut aivan Suomen ja Nato-maa Norjan rajan tuntumaan ulottuvasta operaatiosta, johon osallistuu 50 sota-alusta, 120 lentokonetta ja helikopteria, 40 panssarivaunua, 460 panssaroitua ajoneuvoa ja 240 tykkiä.

Vaikka Venäjällä on Hultqvistin mukaan muiden maiden tavoin kaikki oikeus harjoitella, hän muistuttaa harjoitusskenaarioiden usein heijastelevan suunnitelmia, jotka voitaisiin tietyssä tilanteessa saattaa täytäntöön.

– Venäjä on kasvattanut resurssejaan myös arktisella alueella sekä harjoitellut Euroopan ja USA:n välisen yhteyden katkaisemista. Laivasto-osastoja on myös liikkunut erittäin lähellä Britannian aluevesiä ja Norjan rannikkoa, hän muistuttaa.

Venäjän sotilaallisen toiminnan lisääntyminen vaikuttaa hänen mukaansa koko alueen vakauteen, minkä vuoksi muun muassa Suomi, Ruotsi ja Norja ovat katsoneet tarpeelliseksi sopia keskinäisen puolustusyhteistyönsä tiivistämisestä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt