X
SULJE MAINOS
Yli 50 henkilön epäillään saaneen omikronin jouluillallisilta Norjassa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Varoitus omikronin leviämisestä: Voisi tapahtua myös Suomessa

Muunnoksen uskotaan levinneen Oslossa järjestetyissä pikkujouluissa ilmateitse.

THL:n tutkimuspäällikkö ja epidemiologian dosentti Maarit Leinosen mukaan Norjan tapaus omikron-muunnoksen leviämisestä tulisi ottaa Suomessa vakavasti.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi torstaina, että ainakin 50 ihmisen epäillään sairastuneen muunnokseen pikkujouluissa Oslossa. Norjalaisen päivälehti Verdens Gangin mukaan tartunnat saivat alkunsa kahdesta Etelä-Afrikkassa käyneestä osallistujasta, joilla oli omikron-muunnoksen aiheuttama koronavirustartunta. Pikkujouluihin osallistui yhteensä 120 henkilöä, joista kaikki olivat rokotettuja.

Norjassa tartunnan saaneiden näytteitä ei ole vielä analysoitu. Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin olemassa selkeitä vihjeitä, joiden mukaan kyseessä on suurella todennäköisyydellä omikron.

– Suuri osa oli jutun mukaan rokotettuja. Moni oli myös käyttänyt pikatestejä ennen tilaisuutta. Onko joku erityinen syy miksi sama ei voisi tapahtua Suomessa?, Maarit Leinonen kysyy Twitterissä.

– Olisiko syytä pohtia koronapassin mielekkyyttä rajoitusten vapautumisen välineenä? Jos siis tartuntoja halutaan hillitä, hän sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) virallisen, koronaviruksen tarttumisesta kertovan ohjeistuksen mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri Mikko Tiihosen mukaan Norjan laajat altistumiset osoittavat, että ilmavälitteisten tartuntojen merkitystä ei korosteta tarpeeksi.

– Näin laaja tartuntojen leviäminen pikkujouluissa ei sovi pisaratartuntamekanismiin. Voisiko THL päivittää riskiarvioitaan huomioiden ilmavälitteisen leviämisen?, Tiihonen kysyy Twitterissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt