Verkkouutiset

Varoitus: Näistä mailiosoitteista kaksi kolmesta on hakkeroitavissa

Identiteettivarkausyritysten määrä on kasvanut koronakriisin aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisten suosimista hotmail.com-sähköpostiosoitteista kaksi kolmesta on hakkeroitavissa, kertoo tietoturvaan erikoistunut MySafety.

MySafetyn ylläpitämässä hakkeroitu.fi -palvelussa voi tarkistaa, onko oma sähköpostiosoite hakkeroitavissa. Palvelu on maksuton.

Viime vuoden aikana palvelun kautta tehtiin yhteensä 49 000 testausta. Testatuista osoitteista joka toinen oli hakkeroitavissa eli sähköpostiosoite ja salasana löytyivät rikollisten suosiman pimeän verkon syövereistä.

– Lähes 50 000 testatusta sähköpostiosoitteesta joka toisen suomalaisen sähköpostiosoite ja salasana löytyivät rikollisten suosimasta pimeästä verkosta. Kärkeä pitävät Hotmail.com-osoitteet. Testatuista Hotmail.com-osoitteista peräti 70,1 prosenttia oli hakkeroitavissa eli sekä sähköpostiosoite että salasana olivat vuotaneet pimeään verkkoon, kertoo MySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund tiedotteessa.

Suomalaisten testaamista sähköpostiosoitteista pimeästä verkosta löytyi salasanoineen toiseksi eniten Kolumbus.fi-osoitteita (66,4 % kaikista testatuista Kolumbus.fi-osoitteista). Seuraavilla sijoille sijoittuivat Luukku.com-osoitteet (49,8 %), Gmail.com-osoitteet (49,0 %) ja Hotmail.fi-osoitteet (48,1 %).

Tietojen vuotaminen nettiin tarkoittaa, että henkilön käyttämä palvelu, esimerkiksi verkkokauppa tai sosiaalisen median alusta, on joutunut tietomurron kohteeksi, jolloin kuluttajien henkilökohtaiset tiedot, kuten sähköpostiosoite ja salasana ovat vaarassa joutua rikollisten käsiin.

Jos salasana vuotaa nettiin ja rikollisten käsiin, saatetaan samalla salasanalla päästä käsiksi myös kuluttajan käyttämiin muihin palveluihin ja niissä oleviin tietoihin.

– Tästä syystä on erittäin tärkeää, että käytämme kaikissa palveluissa eri salasanoja, jolloin niitä kaikkia ei pystytä murtamaan kerralla. Kannattaa myös suosia vahvoja salasanoja ja salasanalauseita, koska niitä on huomattavasti vaikeampi murtaa kuin lyhyitä yksinkertaisia sanoja ilman erikoismerkkejä, Fagerlund sanoo.

MySafetyn tuoreen tutkimuksen mukaan koronavuosi on parantanut suomalaisten suojautumista tietomurtoja vastaan. Samaan aikaan identiteettivarkausyritysten määrä on lisääntynyt hälyttävästi. Edellisen 12 kuukauden aikana noin 760 000 suomalaista joutui identiteettivarkausyrityksen kohteeksi ja noin 45 000 suomalaista menetti identiteettitietonsa rikollisille.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)