Verkkouutiset

Varoitus Lex Lindströmistä: paine tehdä järjestelystä pysyvä

Mikko Kauton mukaan eläketukiehdotus muistuttaa työttömyysputkea ja siihen liittyy riskejä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Eläketuki muistuttaa työttömyysputkea. Siitä saadun kokemuksen perusteella ministeri Lindströmin eläketukialoitteeseen sisältyy myös riskejä”, eläketurvakeskuksen tilastoista, tutkimuksesta ja suunnittelusta vastaava johtaja Mikko Kautto kirjoittaa Eläketutka-sivustolla.

Hän viittaa työ- ja oikeusministerin Jari Lindströmin (ps.) mukaan Lex Lindströmiksi ristittyyn ehdotukseen. Siinä 60 vuotta täyttäneet pitkäaikaistyöttömät siirrettäisiin eläketuelle. Mediatietojen mukaan toimenpide olisi kertaluontoinen.

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini luonnehti ehdotusta maanantaina puolueen ”ehdottomaksi tavoitteeksi” budjettiriihessä.

”On olemassa kiusaus laajentaa eläketuelle siirrettävää joukkoa. On olemassa tilausta ja paineita tehdä järjestelystä pysyvä”, Kautto varoittaa ehdotuksen vaaroista.

Hän muistuttaa, ettei ajatus ei ole uusi. Vastaava järjestely toteutettiin Kauton mukaan kymmenkunta vuotta sitten Lex Taipaleen nimellä.

Suomessa on ikääntyneitä pitkäaikaistyöttömiä, joilla ei ole tosiasiallista edellytystä työllistyä. Heidän kannaltaan järjestely olisi Mikko Kauton mukaan helpotus.

”Todennäköisesti suurimmalla osalla kohderyhmästä – mikä se sitten olisikaan – toimeentulo helpottuisi, kun työttömyysturvan sijaan toimeentulo tulisi eläketurvan puolelta”, hän toteaa.

Kauton mukaan ehdotuksen toinen hyvä puoli on esimerkiksi se, että turhautuminen vähenee, kun ristiriita työllistymismahdollisuuden puuttumisen ja työnhakuvaatimuksen välillä häviää.

”Työvoimahallinnon resursseja voi kohdentaa enemmän muille työnhakijoille. Työttömyystilastotkin kaunistuisivat”, hän luettelee.

Eläketukiehdotusta on silti Kauton mielestä syytä tarkastella laajemmin.

”Lehtitietojen perusteella toimenpidettä perustellaan oikeudenmukaisuudella. Mutta jos se toteutetaan kertaluonteisesti esim. vuonna 2017, eivätkö 60 vuotta vuonna 2018 täyttävät pitkäaikaistyöttömät koe tulleensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluiksi? Miksi heillä ei olisi oikeutta eläketukeen”, Kautto kysyy.

”Tässä piilee ilmiön isoin yhteiskuntapoliittinen kysymys. Virta pitkäaikaistyöttömyyteen on vuolas ja tuottaa vuosi vuodelta aina uusia vaikeasti työllistyviä ikääntyneitä ihmisiä”, hän jatkaa.

Kauton mielestä pitäisi pohtia, tulisiko kertaluonteisen eläketuen sijaan tai sen ohella miettiä, ”miten virtaa saadaan pienennettyä”.

”Pitkällä aikavälillä soisi elävänsä Suomessa, jossa viisi- ja kuusikymppiset eivät enää koe olevansa työmarkkinoiden ’ongelmajätettä’, jotka siirretään ajoittaisilla armahduksilla eläkkeelle”, Kautto kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)