Kuntatalouden tilanne on nyt historiallisen heikko. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Varoitus lakoista HS:lle: Yhteiskunta lainsuojattomassa tilassa

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtajan mukaan mikään mekanismi ei takaa potilasturvallisuutta.

– Yhteiskunta on tällä hetkellä lainsuojaton, koska ei ole olemassa mitään todellista mekanismia, jolla se voisi rajoittaa kansalaisten henkeä, terveyttä tai omaisuutta uhkaavia työtaisteluita, Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen arvioi.

Markku Jalonen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että poliittisten päättäjien pitäisi alkaa varautua keväällä mahdollisesti koittaviin työmarkkinakriiseihin kaikin keinoin, jotta potilasturvallisuus ei vaarantuisi lakkojen takia.

– Nythän lakkojen rajaus esimerkiksi terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi on täysin ammattijärjestöjen hyväntahtoisuuden varassa, Jalonen huomauttaa HS:lle.

Kunta-alan yli 420 000 palkansaajan nykyiset työehtosopimukset päättyvät maaliskuun lopussa. Lakot sijoittuvat todennököisesti huhtikuuhun, ellei palkoista, työajoista ja muista työehdoista päästä sitä ennen yksimielisyyteen.

Jalonen tähdentää, ettei hän esitä vuoden 2007 kaltaista ratkaisua, jolloin eduskunta päätyi säätämään ja tasavallan presidentti Tarja Halonen (sd.) vahvistamaan harvinaisen potilaisturvalain. Kiistelty laki olisi murtanut joukkoirtisanoutumistoimet ja pakottanut irtisanoutuneet ja työelämän ulkopuolella olevat terveydenhuollon ammattilaiset töihin potilasturvallisuuden takaamiseksi.

– Totta kai ensisijaisesti neuvotellaan ja pyritään sopuun, mutta kyllä hallituksen ja päättäjien tulisi tiedostaa ja varautua nykyistä paremmin työmarkkinakriisien seurauksiin, Jalonen sanoo.

Tämän kevään neuvottelujen suurimmasta kiistakapulasta eli kiky-tunneista Jalonen ei kuitenkaan olisi valmis luopumaan. Hän toteaa, että kiky-tuntien sijasta kaavailtu vaihtoehto olisi ollut kunta-alalle huomattavasti huonompi.

– Sehän olisi leikannut kuntien valtionosuuksia yli miljardi euroa ja vain yksityisten työnantajien sosiaaliturvamaksua olisi alennettu, Jalonen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt