Huoltoasemia tankataan kiireisimmillä pisteillä jopa parin päivän välein. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Varoitus lakoista HS:lle: Polttoaine vaarassa loppua huoltamoilta

Nesteen polttoainejakelun pysähtymisellä olisi suuret vaikutukset henkilöauto- ja lentoliikenteeseen.

Metsä- ja kemianteollisuutta uhkaavat kahden viikon lakot voivat pysäyttää Suomen liikenteen, Helsingin Sanomat kertoo.

Toteutuessaan lakko voisi vaikuttaa liikenteeseen nopeastikin, jos polttoainejakelu Nesteen jalostamoilla estyy. Vaikutus on suuri, sillä Nesteellä on bensiinin vähittäismyynnistä noin neljänneksen ja dieselin myynnistä noin 40 prosentin osuus.

Tämän lisäksi Neste jakelee polttoainetta monille muille asemille, etenkin Teboilille.

– Jos Porvoon ja Naantalin jalostamoilta ei kahteen viikkoon lähde polttoainetta, se näkyy bensa-asemilla, joukkoliikenteessä ja lentoliikenteessä. Siinä vaiheessa taitaa Suomi pysähtyä, Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen arvioi HS:lle.

Teollisuusliiton, Paperiliiton ja Ammattiliitto Pron lakot alkavat 27. tammikuuta ja kestävät kaksi viikkoa, mikäli työehtosopimusneuvotteluissa ei synny sopua. Bensa-asemia sen sijaan tankataan normaalisti noin viikon välein, mutta kiireisillä asemilla tankkiauto voi käydä parin päivän välein.

Lakko aiheuttaisi todennäköisesti hamstrausta, jolloin Nesteen asemat voisivat tyhjetä varsin nopeasti.

Suurimmassa vaarassa ovat lentoliikenne ja raskas liikenne, jos lakko jatkuu pitkään. Lentoliikenne voi pysähtyä viikossakin, jos lakko lopettaa kokonaan jakelun, sillä kaikkien Helsingistä lähtevien lentojen polttoaine tulee Nesteen jalostamolta.

Raskasta liikennettä uhkaa Nesteen suhteellisen suuri markkinaosuus dieselin jakelusta. Teollisuusliiton kemian sektorin pääneuvottelija Toni Laihon mukaan tuotantolaitoksia ei olla ajamassa alas kokonaan.

– Hoidamme niin, ettei jalostamolle tule raaka-ainetta eikä sieltä lähde polttoaineita ulos, Toni Laiho sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt