Palokunta desinfioi katuja Teheranissa. / AFP / LEHTIKUVA

Varoitus koronasta: Virus ei pysähdykään kesähelteisiin

Tutkijoiden mukaan sääolosuhteiden muutokset eivät välttämättä pysäytä viruksen leviämistä.

Amerikkalaistutkijat suhtautuvat varauksella ennusteisiin, joiden mukaan koronavirusepidemia laantuisi viimeistään kesähelteillä.

Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemia toimitti kuluvalla viikolla presidentti Donald Trumpille aihetta koskevan raporttinsa. Tutkijat huomauttavat koronaviruksen levinneen myös Australian ja Iranin kaltaisissa ”kesäilmastoissa”.

– On olemassa näyttöä tartuntojen hidastumisesta lämpötilan ja suhteellisen kosteuden noustessa. Virukselle ei ole vielä laajempaa immuniteettia, joten tartuntatehokkuuden lasku ei välttämättä johda merkittävään muutokseen taudin leviämisessä ilman muita rajoitustoimenpiteitä, tutkijat toteavat.

Kirjeessä viitataan Kiinassa tehtyyn havaintoon, jonka mukaan virus kykeni leviämään eksponentiaalisesti korkeasta lämpötilasta ja ilmankosteudesta huolimatta. Jokaisen sairastuneen arvioitiin levittäneen tautia keskimäärin kahdelle muulle henkilölle.

Vanderbiltin yliopiston professori William Schaffner arvioi CNN:lle, ettei pandemian taltuttamisessa voida luottaa vain sään vaikutukseen.

– Voimme toivoa, että sää vähentää tartuntoja jonkin verran, mutta emme voi luottaa vain siihen. Sosiaalista eristäytymistä ja muita toimenpiteitä on jatkettava, Schaffner sanoo.

Valkoiselle talolle lähetetyssä kirjeessä viitataan Tulanen yliopiston tutkija Chad Royn tekemään tutkimukseen, jossa virusta tarkkailtiin 16 tunnin ajan helleolosuhteissa laboratoriossa.

Koronaviruksen havaittiin selviytyvän tartuntakykyisenä monia muita patogeenejä pidempään. Ero havaittiin yllättäen myös vertailussa SARS:ia aiheuttavaan koronavirukseen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt