Sairaalahenkilökuntaa Cambridgessa. / LEHTIKUVA / AFP Kirsty Wigglesworth

Varoitus koronan vaurioista: Oireet voivat jatkua kuukausia

Britanniassa varaudutaan epidemian pitkäaikaisseurausten jälkihoitoon.

Britannian hallituksen SAGE-asiantuntijapaneeli varoittaa Covid-19-sairauden vaatimasta jälkihoidosta.

Tähän mennessä kertyneiden tietojen mukaan koronaviruksen jälkeinen väsymys voi kestää viikkokausia. Erityisesti tehohoitoon joutuneiden keuhkoista on löytynyt arpeutumisen kaltaisia pysyviä vaurioita.

Viruksen on myös havaittu iskevän munuaisiin, maksaan ja lisäävän veritulppien riskiä. Mahdollisen immuniteetin kestosta tai tehosta ei ole vielä varmuutta.

Daily Telegraph siteeraa pääministeri Boris Johnsonin hallitukselle esitettyä asiantuntijakatsausta, jonka mukaan äärimmäinen väsymys ja hengenahdistus on kestänyt monilla toipuneilla jopa useita kuukausia. Huolestuttavan suuri osuus Covid-19-potilaista ei pysty enää palaamaan tavanomaiseen arkeen.

Englannin alueen terveydenhuollosta vastaavan NHS Englandin johtaja, professori Stephen Powis kehotti viime viikolla hallitusta turvaamaan taloudelliset voimavarat epidemian jälkihoitoon. NHS on jo perustanut ensimmäisen erityissairaalan koronaviruksen aiheuttamien pitkäaikaisseurausten hoitoon.

Fysioterapeuttien kerrotaan pelkäävän ”kysynnän tsunamia” kevään epidemian jälkeen. Britanniassa on arvioitu yhden tehohoitoviikon vaativan ainakin kaksi viikkoa toipumista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt