Talouden käänne on iskenyt myös Kiinan keskiluokkaan. LEHTIKUVA / AFP Anthony Wallace

Varoitus Kiinan taloudesta – ”Luvut ovat roskaa”

Ekonomistien mukaan maan taloustilanne voi olla huomattavasti virallisia tilastoja synkempi.

Teknologiayhtiö Apple ja monet suuryritykset ovat syyttäneet vuodenvaihteen jälkeen Aasian talousveturin hyytymistä omien tulostensa heikkenemisestä.

Kiinan virallisten lukujen mukaan maan talouskasvu laski viime vuonna hitaimmalle tasolleen lähes kolmeen vuosikymmeneen. Todellisuuden on arvioitu olevan silti huomattavasti synkempi.

Esimerkiksi Kiinan taloustilannetta seuraavan China Beige Book -yhtiön toimitusjohtaja Leland Miller kuvailee CNN:lle maan virallisia BKT-tietoja ”täydelliseksi roskaksi”.

– On yleisesti tunnustettu tosiasia, että nämä luvut ovat epäluotettavia, Miller muotoilee.

China Beige Book kerää tietonsa suoraan tuhansilta eri aloilla toimivilta yrityksiltä Kiinassa. Millerin mukaan maan taloustilanne on tällä hetkellä paljon heikommalla tolalla kuin virallisista luvuista voisi päätellä, eikä tilanne todennäköisesti käänny lähiaikoina valoisampaan suuntaan.

Arvostelijoiden mukaan Kiinan taloustilastoista vastaava virasto pyrkii pääasiassa julkaisemaan maan johdon kannalta myönteisiä lukuja.

– Virasto on ensisijaisesti kommunistisen puolueen elin ja vasta toissijaisesti rehellinen tilastojulkaisija, ekonomisti Derek Scissors toteaa.

Hän huomauttaa, että osa valtiollisista tilastoista on jopa keskenään ristiriitaisia. Ulkopuolisten arvioiden mukaan viime vuoden talouskasvu oli ehkä lähempänä viittä prosenttia kuin virallista 6,6 prosenttia.

Talouden käänne vaikuttaa iskeneen myös Kiinan keskiluokkaan, sillä kulutus on heikentynyt suurissa kaupungeissa noin kolme prosenttia.

– Talous tulee menemään huonompaan suuntaan lähikuukausien aikana, tehtaanomistaja Wei Bingyu sanoo CNN:lle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt