Mies käyttää tietokonetta palvelinhuoneessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Aggressiivista tiedustelua – Iranin kyberiskua pelätään

USA:n hallinto varoittaa yrityksiä kyberhyökkäyksistä.

Iraniin kytköksissä olevat hakkerit etsivät amerikkalaisten yritysten tietoturva-aukkoja ja tiedustelevat kyberavaruudessa, kertovat kyberturvallisuusasiantuntijat ja Yhdysvaltain hallinnon virkailijat.

Varoitukset viittaavat siihen, että Yhdysvaltain ja Iranin välisten vihamielisyyksien seuraava vaihe toteutuu kyberavaruudessa.

Iranin Quds-joukkojen komentajan Qassim Suleimanin tappanut Yhdysvaltain lennokki-isku ajoi USA:n ja Iranin sodan partaalle. Iran vastasi lennokki-iskuun ampumalla ohjuksia amerikkalaisten käyttämiin tukikohtiin Irakissa.

Iranin hallinnon väitetään olleen yhdysvaltalaisia kohteita vastaan viime vuosina tehtyjen verkko-operaatioiden takana.

Vuosina 2011-2013 hakkerit tekivät palvelunestohyökkäyksiä suuria pankkeja vastaan ja halvaannuttivat Atlantan kaupungin kiristysohjelman avulla vuonna 2018. Kummassakin tapauksessa Iranin kansalaiset saivat syytteen.

Hakkerit iskivät myös lasvegasilaisen kasinon tietokoneisiin pyyhkien niiden datan pois.

Iran alkoi kehittää kyberarmeijaansa vuonna 2010, kun Stuxnet-tietokonemato saastutti iranilaisen ydinlaitoksen. Israelin ja USA:n uskotaan olevan hyökkäyksen takana.

Stuxnet osoitti Iranille, että bittien maailmassa digitaaliset aseet mahdollistavat tasavertaisen taistelun sotilaallisesti ylivoimasta USA:ta vastaan, kertoo Kyberturvallisuusyhtiö CriticalStartin varapääjohtaja Jordan Mauriello NPR:lle.

Iranin vallankumouskaartilla on omat kybersodankäyntiin erikoistuneet ryhmänsä. Iranin hallinto käyttää myös ulkopuolisia hakkeriryhmiä, joilla on hallinnon kanssa samat tavoitteet ja päämäärät.

Qassim Suleimanin surman jälkeen iranilaisten hakkereiden epäillään töhrineen Yhdysvaltain hallinnon verkkosivuja Iran-myönteisillä viesteillä.

Kybertyökalut mahdollistavat ”asymmetriset” hyökkäykset, joilla aiheutetaan haittaa taloudelle tai maineelle, sanoo Center for a New American Security -ajatushautomon tutkija Kara Frederick.

– Kyberulottuvuus mahdollistaa tasaveroisen kilpailun, mikä ei ole mahdollista fyysisessä maailmassa, Frederick toteaa.

Vaikka Yhdysvaltain ja Iranin väliset vihamielisyydet ovat hieman laantuneet, USA:n hallinnon virkailijat ja asiantuntijat varoittavat yhtiöitä kyberhyökkäysten vaarasta.

– Juuri nyt tiedustelutoiminta on valtavassa kasvussa. Tietoa kerätään, ja varsinkin servereiden tietoturva-aukkoja etsitään. He tavallaan valmistelevat taistelusuunnitelmaansa kyberavaruudessa, Mauriello sanoo.

Myös kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeriö on todennut, että Iran saattaa kostaa Suleimanin kuoleman tekemällä kyberhyökkäyksiä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt