EKP:n pääkonttori Frankfurtissa. LEHTIKUVA / AFP

Varoitus Euroopalle: Kuluttajien säästöt estävät elpymistä

Euroopan viidestä suurimmasta taloudesta neljässä säästöasteet ovat kasvaneet voimakkaasti.

Pankkitalletukset ovat jyrkässä kasvussa Euroopassa. Ihmiset reagoivat koronapandemian taloudelliseen ja sosiaaliseen murrokseen säästämällä enemmän, kertoo Financial Times.

Ekonomistit pelkäävät, että kuluttajat eivät osallistu Euroopan kutistuvan talouden tukemiseen.

Euroopan viidestä suurimmasta taloudesta neljässä säästöasteet ovat kasvaneet voimakkaasti.

Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Britanniassa kotitalouksien säästöasteet nousivat voimakkaasti maaliskuussa ylittäen selvästi pitkäaikaisen keskiarvon, selviää Britannian ja Euroopan keskuspankin tilastoista.

Saksassa pankkitalletukset laskivat voimakkaasti. Tämä on merkki siitä, että kotitaloudet ovat nostaneet talletuksia tileiltään. Saksalaisilla on tapana pitää säästöjään käteisenä kriisin aikana. Näin tapahtui myös vuonna 2008 finanssikriisin aikana.

Säästöjen voimakas lisääntyminen viittaa siihen, että kuluttajien säästäväisyys voisi estää kulutukseen perustuvaa talouden elpymistä.

– Kotitalouksien säästöt ovat kasvaneet todella merkittävästi tänä vuonna. Tämä on yksi isoista makro-ongelmista eli kuinka kauan kotitaloudet lykkäävät menoja, totesi Euroopan keskuspankin pääekonomisti Philip Lane viime viikolla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt