Verkkouutiset

Gerhard Schröder (keskellä) Vladimir Putinin (vasemmalla) virkaanastujaisissa vuonna 2018. www.kremlin.ru

Varoitus Euroopalle: Ex-poliitikkoja värvätään Venäjän yhtiöihin

Euroopan eliitin rekrytointi venäläisyhtiöihin on brittipoliitikon mukaan uhka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Samaan aikaan, kun johtavien läntisten poliitikkojen katseet kohdistuvat Venäjän sotilaallisiin toimiin, he ummistavat Britannian parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Tom Tugendhatin mukaan silmänsä toiselta hyökkäykseltä – siltä, kuinka Kreml korruptoi eurooppalaista eliittiä.

– Kun Venäjän panssarivaunuja keskitetään Ukrainan rajalle, Venäjän presidentin Vladimir Putinin ryövärihallinto vahvistaa vaikutusvaltaansa pääkaupungeissa kautta Euroopan, Tugendhat kirjoittaa Atlantic Council -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

Tuorein korkean profiilin esimerkki tästä ilmiöstä on hänen mukaansa Ranskan entisen pääministerin François Fillonin nimitys Venäjän valtiollisen öljy-yhtiö Zarubezneftin hallitukseen Kremlin ehdotuksesta.

– Fillon ei ole läheskään yksin. Itävallan entinen ulkoministeri Karin Kneissl – surullisenkuuluisa kuvista, joissa hän hääpäivänään vuonna 2018 niiaa Putinille – nimitettiin viime kesäkuussa Venäjän vaikutusvaltaisimman valtion öljy-yhtiön Rosneftin hallitukseen. Hallituksen puheenjohtajana toimii kukapa muukaan kuin Gerhard Schröder, Saksan entinen liittokansleri, jolle maksetaan tästä etuoikeudesta 600[nbsp]000 dollaria vuodessa, Tugendhat toteaa.

Schröder ei edes ole ainoa ex-liittokansleri, jolla on Venäjä-yhteyksiä, sillä Itävallan entinen liittokansleri Christian Kern istuu puolestaan Venäjän kansallisen rautatieyhtiön hallintoneuvostossa.

– Vaikka yksikään näistä henkilöistä ei ole rikkonut lakia suostuessaan näihin tehtäviin, heidän roolinsa paljastavat Eurooppaan kohdistuvan systeemisen uhan, Tugendhat painottaa.

Britannian konservatiivipuolueen riveihin lukeutuva Tugendhat on entinen aktiiviupseeri, joka on palvellut muun muassa Irakissa ja Afganistanissa.

Uhka demokratialle

Venäjä ja muut kleptokraattiset maat toteuttavat Tom Tugendhatin mukaan strategiaa, jolla ne pyrkivät värväämään vaikutusvaltaista eurooppalaista eliittiä, yrityksiä ja kokonaisia toimialoja omiksi kätyreikseen.

– Sen sijaan, että laajasti verkostoitunut eurooppalainen eliitti palvelisi omia maitaan, se palvelee nyt lännen heikentämiseen pyrkiviä autoritaarisia voimia, hän sanoo.

Ilmiön mittakaavaa kuvastaa hänen mukaansa se, että hieman ennen kuin Kazakstanin johto määräsi turvallisuusjoukkonsa avaamaan tulen mielenosoittajia vastaan, ajatushautomo Chatham House raportoi maan eliitin hankkineen yksinomaan Britanniasta omistuksia yli 720 miljoonan dollarin arvosta.

– Meidän on Euroopassa myönnettävä, että taloudellisen integriteettimme rapautuminen heikentää määrätietoisuuttamme ja kansallista turvallisuuttamme, hän toteaa.

– Putin liittolaisineen pyrkii paitsi lamauttamaan ja hämmentämään päätöksentekoamme, myös häpäisemään demokraattisen politiikan saamalla sen toteuttajat näyttämään juuri yhtä kyynisiltä kuin ne, jotka Kremlin ympärille ovat ryhmittyneet.

LUE MYÖS:

Ex-poliitikot Kremlin asialla? Professorin mukaan Venäjän yhtiöissä ei voi toimia neutraalisti

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)