Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Varoitus eläkkeistä: Rahoitusnäkymät heikentyneet vappusatasen jälkeen

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajan mukaan työeläkkeitä ei ole varaa korottaa.

Eläke­politiikassa päähuomio on ollut pitkään rahoituksen ongelmissa, mutta tällä vaalikaudella Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) hallitusten ohjelma on luvannut Suomelle suunnanmuutosta.

– Niin sanotusta vappusatasesta ja eläkkeiden tasosta käyty keskustelu näkyy hallitusohjelmassa kansan- ja takuueläkkeen korotusta ja työeläkkeiden korotusmahdollisuuksien selvittämistä koskevina kirjauksina, Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Kauton mukaan tämän vuoden alussa toteutetut tasokorotukset kansan- ja takuu­eläkkeisiin ovat 2000-luvun suurimmat.

– Valtion menojen kokonaisuudessa näiden korotusten aiheuttama nousu ei vielä ole dramaattinen. Osa korotuksista on paikannut edellisen hallituksen säästöjen jälkiä, Kautto kirjoittaa.

Hänen mukaansa työeläkkeissä korotuksia ei kuitenkaan voida tehdä vaikuttamatta työ­eläkevakuutettujen ja heidän työnantajiensa maksuihin: korotuksista aiheutuva lisämeno olisi maksettava ennemmin tai myöhemmin.

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajan mukaan eläkepolitiikan suunnanmuutosta onkin epärealistista odottaa.

– Pitkän ­aikavälin rahoitusnäkymät ovat ehtineet heikentyä vappusatasen ja hallitusohjelman kirjoittamisen välillä, ja sen jälkeenkin. Eläkepolitiikan liikkumavara on pieni, Kautto toteaa.

Hallitusohjelma on nostattanut toiveita eläkkeiden korottamisesta. Kauton mukaan jotkut uskovat rahoituksen olevan jo liiankin hyvissä kantimissa ja ehdottelevat työeläkevarojen käyttämistä nykyisten työeläkkeiden korotuksiin.

Syntyvyyden lasku on kuitenkin ratkaisevasti heikentänyt työeläketurvan rahoitusnäkymiä, talouskehitys on heikkoa ja korot matalalla.

– Näissä oloissa maksutulolta ja sijoitustuotoilta ei voida odottaa suuria. Aiempaa pienempi työikäisten joukko uhkaa saada kontolleen nykyistä selvästi korkeammat eläkemaksut nykyisilläkin eläketasoilla, Kautto varoittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt