Brexitin vastustajia Westminsterin sillalla torstaina. LEHTIKUVA / AFP

Varoitus Brexistä ilman sopimusta: Vahingoittaisi merkittävästi taloutta

Danske Bankin päästrategin mukaan jo nykyinen epävarmuus nakertaa kuluttajien luottamusta ja vähentää yritysten investointihaluja.

Danske Bankissa uskotaan Brexit-sovun toteutuvan, mutta myös hallitsematonta Brexitiä pidetään varteenotettavana vaihtoehtona.

– Hallitsematon Brexit tarkoittaisi Britannian irtautumista EU:sta ilman sopimusta, mikä aiheuttaisi merkittävää vahinkoa Iso-Britannian taloudelle ja painaisi puntaa ja eurooppalaisten pankkien osakkeita. Jo nykyinen Brexit-kohu on kuormittanut puntaa ja pankkiosakkeiden kursseja, arvioi Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahti pankin tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että talouden kannalta Brexitin epävarmuus nakertaa kuluttajien luottamusta ja vähentää yritysten investointihaluja, mikä jarruttaa Iso-Britannian talouden kehitystä. Iso-Britannian talous on ylipäätänsä kasvanut hitaammin kuin eurooppalaiset taloudet keskimäärin.

– Brexit-kapinalliset muodostavat äänekkään vähemmistön konservatiivipuolueessa. Heillä on tarpeeksi ääniä käynnistää epäluottamusäänestys, mutta ei tarpeeksi ääniä voittaakseen sitä. Theresa May joutuisi eroamaan, mikäli hän häviää luottamusäänestyksen. Eron myötä Britannian poliittinen tilanne olisi hyvin kaoottinen, Ahti varoittaa.

Ahdin mukaan Brexitin keskeinen koetinkivi ei ole edessä häämöttävä Mayn epäluottamusäänestys tai EU:n hyväksyntä vaan äänestys Britannian alahuoneessa. Alahuoneen ennakoidaan äänestävän sopimuksesta joulukuun puolessa välissä.

– Konservatiivipuolueessa ja Pohjois-Irlannin Demokraattisessa unionistipuolueessa DUP:ssa vastustetaan sopimusta siinä määrin, että May tarvitsee Labour-puolueen ääniä äänestyksessä. Labourin äänet ovat taas epävarmoja, Ahti toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt