Lähimaksamista Alkossa Helsingissä. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Varkaat voivat hakkeroida lähimaksukorttisi jopa metrin päästä

Pankkien vakuuttelusta huolimatta lähimaksukorteissa on turvariski, sanoo PaySec Finland. Yhtiö testasi varkaiden uusimman keinon maksaa ostokset kortillasi.

Varkailla on useita tapoja käyttää lähimaksukorttien tietoja rikolliseen tarkoitukseen. Kuluttajien haasteena on todistaa pankille, että laiton maksutapahtuma on tapahtunut.

Pitkäkyntiset voivat lukea lähimaksukorttien tietoja Tekniikan Maailman (07/2017) testien mukaan jopa metrin etäisyydeltä niitä koskematta tai näkemättä.

PaySec Finland halusi testata väärinkäyttöä ja kumota väitteet mahdottomuudesta rakentamalla netistä löytyvillä ohjeilla laitteiston, jolla voi maksaa toisen maksukortilla reaaliaikaisesti.

Turva-alan asiantuntija Kent Åkerbergin mukaan testin tulokset olivat huolestuttavia.

– Kuka vain voi lukea kortin etänä ja lähettää kortin tiedot toiseen matkapuhelimeen ja käyttää niitä samanaikaisesti kaupan kassalla ostosten maksuun ilman kiinnijäämisriskiä. Tämä varkauden mahdollistava, uusi tapa on kuluttajille erityisen haastava todistustaakan vuoksi. Asiakas on esimerkiksi asioinut samassa kaupassa, joten miten todistat väärintehdyt ostokset, kun maksu on kummassakin tapauksessa tehty lähimaksulla, hän sanoo tiedotteessaan.

Åkerbergin mukaan on virheellistä väittää, että varkailla pitäisi olla sopimus maksupäätteeseen ja tili, jonne rahat siirtyvät.

– Varkaat eivät kuitenkaan käytä tällaista tekotapaa kiinnijäämisriskin takia. Todellisuudessa tiedot voi joko lukea ja käyttää myöhemmin anonyymisti nettiostoksien maksuun tai hyödyntää reaaliaikaiseen maksuun uhrin tililtä, kuten omassa testissämme teimme.

Moni odottaa pankkien vastaavan virhekustannuksista, mutta usein pankki korvaa vain lyhyen ajan sisään tapahtuneet varkaudet, mikäli asiakas pystyy näyttämään ne toteen.

– Mikäli ei käy säännöllisesti läpi tiliotteitaan, voi jäädä ilman korvausta. Kortinhaltia on viimekädessä aina vastuussa pankille huolellisesta käytöstä ja säilytyksestä, muistuttaa Åkerberg.

Katso video, miten väärinkäyttö onnistuu: https://youtu.be/aDoQa0E0pzo

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt