Vapaavuori tukee pj-kisassa Orpoa – mutta Lepomäen linjaa

Jan Vapaavuoren mielestä kokoomuksen puheenjohtajaksi valittavan pitäisi harjoittaa Elina Lepomäen viitoittamaa politiikkaa.

– Uskon – ja toivon – että Petteri Orpo voittaa käynnistyneen kisan. Uskon myös, että hän on riittävän fiksu ollakseen lupailematta liikoja. Ja toivon, ettei kokoomusväki hänen kontolleen epärealistisia odotusarvoja liikaa pistä, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori kirjoittaa blogissaan.

Blogikirjoituksessaan Vapaavuori kehuu kokoomuksen puheenjohtajaksi niin ikään ehdolla olevaa Elina Lepomäkeä rohkeaksi ja ”hiton skarpiksi” naiseksi.

– Hänet on viime viikkoina pyritty lokeroimaan jonnekin kauas politiikan oikealle laidalle. Saattaa hän hitusen kilpailijoitaan markkinahenkisempi ollakin, mutta ennen kaikkea hän on rehellinen ja linjakas. Hänellä on rehellinen analyysi siitä, missä Suomi makaa ja aito näkemys siitä, mitä pitäisi tehdä.

Vapaavuoren mielestä kokoomuksen puheenjohtajakisan dilemma ja paradoksi on, että Lepomäki sitä tuskin voittaa, mutta silti voittajan pitäisi pyrkiä harjoittamaan juuri Lepomäen viitoittamaa linjaa.

– Kokoomuksen puheenjohtajakisassa ei silti ole kyse linjasta: kaikki ehdokkaat lienevät isoista peruslinjauksista kutakuinkin samaa mieltä. Kyse on henkilövaalista. Kyse on johtajuudesta ja kyvystä johdonmukaiseen ja linjakkaaseen politiikkaan. Kyse on siitä, kenen oletetaan todennäköisimmin pystyvän palauttamaan puolueen hieman kateissa olleen talouspoliittisen uskottavuuden ja yhdistämään puolueen rivit. Uskon, että tehtävään ehdolla olevista Petteri Orpolla on tähän parhaat edellytykset, Vapaavuori toteaa.

Vapaavuori näkee, että puolueet ajautuvat toisinaan tilanteisiin, joissa niiden ykkösjohtajat tulee vaihtaa tai antaa kenttäväelle mahdollisuus arvioida puoluejohdon todellinen tuki.

– Näin voi tapahtua ilman, että tapahtumien takaa olisi löydettävissä mitään konkreettista, yksittäistä syytä. Kyse on useimmiten monimutkaisista uskottavuuskysymysten, päivänpolitiikan tuloksellisuuden, sisäisen yhteishengen ja kannatuksellisten seikkojen kokonaisuudesta. Yksittäistä syyllistäkään harvoin löytyy, vaikka puoluejohto lopulta vastuun kantaakin. Hieman tämänkaltainen tilanne on juuri nyt käsillä kokoomuksessa.

Vapaavuori ei aio itse lähteä kisaan. Hän perustelee päätöstään nykyisellä tehtävällään.

Olli Rehnin viestiä mukaillen työperäiset biorytmini eivät osu nyt tältä osin kohdalleen. En myöskään koe luontevaksi lähteä kisaamaan henkilön kanssa, jolle pari vuotta sitten hävisin: käytännössä selvittääkseni ovatko kokoomuskentän valintakriteerit parin vuoden aikana mahdollisesti muuttuneet.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt