X
SULJE MAINOS

Vapaavuori ja Risikkokaan eivät torju Natoa ensi vaalikaudella

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaiden paneelissa Alexander Stubb peräänkuulutti kokoomukselta ”poliittista johtajuutta”.

Kokoomuksen puheenjohtajuutta tavoittelevat Jan Vapaavuori, Paula Risikko ja Alexander Stubb suhtautuvat kaikki hyvinkin myönteisesti Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Tämä käsitys vahvistui puheenjohtajakiertueen paneelissa Kuopiossa.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko korosti, että Naton kaltaiset ratkaisut pitää tehdä poutasäällä. Ukrainan kriisiä ei pidä käyttää tässä pontimena.

Risikko piti kuitenkin hyvänä Nato-keskustelun käynnistymistä.

– Pitää vakavasti miettiä tätä Nato-asiaa ja se tulee kyllä seuraavassa hallitusohjelmassa arvioitavaksi. Kansan tuki tarvitaan, Risikko painotti.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori moitti keskustan ja SDP:n johtavia poliitikkoja, joiden mielestä Natosta ei saisi keskustella.

Vapaavuori korosti olevansa Stubbin kanssa samoilla linjoilla siinä, että Naton osalta Suomen länsi-intergaatio jäi kesken.

– 90-luvun loppupuolella tämä (Natoon liittyminen) olisi ollut äärimmäisen luonteva ratkaisu.

Vapaavuoren mielestä Natoon liittymisen aika on sinä päivänä, kun kansan enemmistö sitä tukee. Hänestä ei ole ollenkaan mahdoton ajatus, että ihmisten mieli asiassa muuttuu.

– Onko se vuoden, kolmen, viiden tai kymmenen vuoden kuluttua, en osaa ennustaa.

Vapaavuori epäili, ettei seuraavissa hallitusneuvotteluissa saavuteta puolueiden kesken yksituumaisuutta niin, että Nato-jäsenyyden hakeminen voitaisiin kirjata hallitusohjelmaan.

Hän ei pitänyt tiukkaa kyllä tai ei -kirjausta edes järkevänä, koska tilanteet voivat muuttua.

Stubb vaati poliittista johtajuutta

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb korosti, että kokoomuksella on Nato-jäsenyydestä myönteinen puoluekokouskanta ja kokoomuksen pitäisi nyt tehdä kaikkensa, että Nato-jäsenyys toteutuisi seuraavalla vaalikaudella.

– Kokoomuksen pitäisi näyttää tässä poliittista johtajuutta, Stubb painotti useaan otteeseen.

Stubb uskoi myös kansan mielipiteen muuttuvan, jos poliitikot osoittavat asiassa johtajuutta. Hänkin tunnusti kuitenkin sen tosiasian, että käytännössä Nato-jäsenyyden eteneminen vaatisi suurimpien puolueiden yksituumaisuuden.

Lue myös: Verkkouutisten kysely: Stubb kiri kärkeen Kuopion paneelissa

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt