Joukkoampumiset ovat yleistyneet vapaiden aselakien osavaltioissa ja vähentyneet tiukempia lakeja noudattavissa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

USA:n vapaat aselait yhteydessä joukkoampumisiin

Aselait ovat höllentyneet lähivuosikymmeninä monissa osavaltioissa, selviää tutkimuksesta.

Joukkoampumiset ovat tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan yleisempiä osavaltioissa, joiden aselait ovat sallivia ja joissa suurempi osa väestöstä omistaa aseita.

Tulos voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta aselakien ja joukkoampumisten yhteyksiä ei ole tutkittu paljoakaan, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tutkimus perustuu vuosina 1998–2015 kerättyihin tietoihin. Tarkasteltuna ajanjaksona Yhdysvalloissa tapahtui 344 joukkoampumista eli tapausta, jossa ainakin neljä ihmistä kuoli ampumalla.

Tulosten perusteella joukkoampumiset olivat sitä todennäköisempiä mitä löyhempiä osavaltion aselait olivat. Samanlainen yhteys havaittiin tarkasteltaessa aseiden omistajien määrää.

Kymmenen prosentin lisäys aseiden omistajissa näkyi tilastoissa 35 prosentin nousuna joukkoampumisissa.

Esimerkiksi Kalifornian osavaltiossa, missä on vuosittain noin kaksi joukkoampumista, tämän suuruinen muutos tarkoittaisi 3–5 joukkoampumista enemmän viiden vuoden aikana.

Aselait ovat tulosten valossa höllentyneet lähivuosikymmeninä monissa osavaltioissa, ja samalla myös erot osavaltioiden joukkoampumisissa ovat suurentuneet.

Joukkoampumiset ovat yleistyneet vapaiden aselakien osavaltioissa ja vähentyneet tiukempia lakeja noudattavissa.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt