X
SULJE MAINOS

Vapaa-ajattelijat haluaa eroon sotilasperinteestä – ”peräisin 1600-luvulta”

Vapaa-ajattelijan liiton mielestä kenttähartautta ei tule enää järjestää julkisen sotilasparaatin kiinteänä osana.

Vapaa-ajattelijain liitto kommentoi tiedotteessaan ”Puolustusvoimien eettinen opetus ja sotilasparaatit” -työryhmän raporttia.

Liiton mielestä kenttähartautta ei tule enää järjestää kiinteänä osana julkista sotilasparaatia.

”Joukkoa ei tule hajottaa kahtia kesken paraatin pakottamalla varusmies uskontoon tai vakaumukseen liittyvään valintaan julkisessa tilanteessa, paraatiyleisön ja televisioinnin edessä”, liiton pääsihteeri Esa Ylikoski sanoo.

Hänen mukaansa vanhasta 1600-luvulla syntyneestä perinteestä yhdistää hartaus ja julkinen paraati voidaan 2000-luvulla luopua. Mahdollinen kenttähartaus voisi vapaa-ajattelijoiden mielestä olla vapaaehtoinen erillinen tapahtuma ennen paraatia ja ohimarssia.

Joukkoa ei vapaa-ajattelijain mielestä tule jakaa kahtia myöskään pakottamalla valintaan uskonnollisen sotilasvalan tai uskontoneutraalin sotilasvakuutuksen välillä.

”Kun puolustusvoimain ylipäällikkökin on antanut juhlallisesti uskontojen suhteen neutraalin vakuutuksen, sellainen sopisi hyvin myös joukoille”, Ylikoski toteaa.

Liiton mielestä varusmiehille eettisen ja henkisen toimintakyvyn opetusta antavilta henkilöiltä ei tarvitse edellyttää teologista koulutusta ja pappisvihkimystä.

Liitto on antanut lausuntonsa Puolustusministeriön työryhmän esityksestä. Se on luettavissa liiton kotisivuilla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt