Muun muassa Espoo ja Vantaa ovat hallituksen sote-mallissa häviäjiä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Vantaalaisille uudistus tarjoaa lisää maksettavaa ja heikommat palvelut”

Kokoomusedustajan mukaan hallituksen sote-malli paisuttaa hallintoa ja lisää menoja.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multalan mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-uudistus vähentää monin paikoin palveluiden rahoitusta ja kiristää verotusta.

– Hallinnon paisuttamisen ja menojen kasvattamisen sijaan rahat on laitettava palveluihin ja varmistettava, että ihmiset saavat hoitoa, Sari Multala kirjoittaa Facebookissa.

Kansanedustaja viittaa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n johtaja Emilia Kullaksen arvioon, jonka mukaan muun muassa vantaalaiset ovat ”uuden supersoten nettomaksajia”. Verotus tulee kiristymään, mutta palvelut eivät parane.

– Paljonko kunnat uudessa soterahanjaossa saavat? Se ei suinkaan riipu kunnan sotemenoista, vaan verotuloista. Syntyy voittajia ja häviäjiä. Jotkut kunnat menettävät enemmän verotuloja kuin mitä niiden sotekustannukset ovat. Tällaisia häviäjiä ovat esimerkiksi Espoo ja Vantaa, Emilia Kullas kirjoittaa Iltalehden kolumnissa.

– Toiset kunnat taas voittavat. Ne saavat enemmän kuin mitä niiden sotekustannukset olivat. Tällaisia voittajia on suurin osa Suomen 310 kunnasta, mukana myös Tampere (pääministeri Sanna Marinin (sd.) kotikaupunki) ja Pori (perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kotikaupunki), Kullas jatkaa.

Sari Multalan mukaan uudistusta ei tule hyväksyä.

– Vantaalaisille uudistuksella on tarjota vain lisää maksettavaa ja heikommat palvelut, Multala kiteyttää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt