"AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - LEHTIKUVA / AFP

Vankilaan joutumisesta tulee työ Etelä-Koreassa

Asevelvollisuudesta kieltäytyvien täytyy palvella telkien takana.

Etelä-Koreassa asepalveluksesta kieltäytyjien täytyy tuomioistuimen päätöksellä palvella yhteiskuntaansa työtä tehden myös vankilan telkien takana, kertoo New York Times.

Lee Seung-ki on asevelvollisuudesta kieltäytynyt jehovan todistaja. Hän on ensimmäisten joukossa, jotka eivät joudu kieltäytyessään vankilaan tuomittuina rikollisina.

Etelä-Korea mahdollistaa vangeille nyt työn vankilassa. Työnimikkeisiin kuuluvat muun muassa kokki, siivooja ja klinikka-assistentti.

Maanantaista alkaen Lee ja 63 muuta samankaltaista vankia työskentelevät, syövät ja nukkuvat vankilassa. He nukkuvat toisistaan erotetuissa selleissä, mutta heille tarjotaan myös muutaman päivän loma. Toisin kuin aiemmille jehovan todistajille, heille ei enää anneta pysyvää rikosrekisteriä asevelvollisuudesta kieltäytymisestä.

– Ero on se, että entiset vangitut asevelvollisuudesta kieltäytyjät joutuivat vankilaan vankipuvuissa. Mutta me teemme sen kolmen vuoden ajan laillistettuina asevelvollisuudesta kieltäytyjinä, Lee iloitsee.

Uusi säädös on harppaus Etelä-Koreassa, jossa asevelvollisuus on elintärkeä Pohjois-Korean vuoksi.

Etelä-Korea on vanginnut enemmän asepalveluksesta kieltäytyjiä kuin mikään muu maa maailmassa. Tuomio tarkoittaa vangitulle jopa kolmea vuotta vankilassa, jos tämä kieltäytyy asevelvollisuudesta ilman ”päteviä” syitä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt