X
SULJE MAINOS
Turun vankila. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Vangeista vain harvat rokotettuja, kontakteja pitää rajoittaa

Täysi rokotussuoja on vasta 0-6 prosentilla vangeista.

Suomessa on koronaviruksen neljännessä aallossa pystytty välttämään laajat rajoitukset korkean rokoteasteen avulla, vaikka virus leviää tällä hetkellä laajasti. Vankilaympäristössä kontaktien rajoittaminen on kuitenkin välttämätöntä, todetaan Rikosseuraamuslaitoksen (RISE) tiedotteessa.

Rokotekattavuus on RISE:n asiakkailla vankiloissa 20–50 prosenttia ensimmäisen rokotteen osalta ja täysi rokotussuoja on vasta 0-6 prosentilla vangeista.

– Kaikilla 18-vuotiailla suomalaisilla rokoteaste on yli 80 prosenttia vähintään yhden annoksen osalta ja yli 40 prosentilla on täysi rokotesuoja, tiedotteessa todetaan.

– Vankien rokotehalukkuus on merkittävästi muuta yhteiskuntaa alhaisempi, ja noin 50 prosenttia vangeista on halukkaita ottamaan vapaaehtoisen rokotteen. Vankiloissa rokottamisesta vastaa Vankiterveydenhuollon yksikkö.

RISE:n mukaan vankien vaihtuvuus on myös nopeaa vankiloissa, kun osa vangeista siirtyy muualle tai vapautuu.

– Vankiloihin tulee myös jatkuvasti uusia tutkinta-, vankeus- ja sakkovankeja, joista osa on laitoksessa keskimäärin kaksi viikkoa. Uusien vankien osalta ei ole aina mahdollista saada heidän aiempia Covid-19-rokotetietojansa.

Rajoituksia tarvitaan

RISE korostaa, että henkilökunta vankiloissa on osin nuorta eikä vankilahenkilökunnalla ole samanlaista prioriteettiasemaa rokotteisiin kuin laitoksissa toimivilla sosiaali- ja terveysalan toimijoilla. Merkittävä osa henkilökunnasta on saanut vasta ensimmäisen rokoteannoksen.

– Virus leviää tällä hetkellä Suomessa laajasti. Koska suurin osa vangeista on rokottamatta ja merkittävällä osalla henkilökunnasta on vain noin 35 prosentin suoja ensimmäisen rokoteannoksen avulla, koronavirus aiheuttaisi levitessään merkittävät vaikutukset sekä vankien hengelle ja terveydelle että Rikosseuraamuslaitoksen toimintakyvylle.

– Vankilassa vangin ei ole mahdollista omalla toiminnallaan vähentää tartuntariskiä, kuten muualla yhteiskunnassa. Nykyisessä tilanteessa rokottamattomien tartunnat voidaan estää vain estämällä viruksen pääsy vankiloihin rajoitusten avulla.

RISE:n mukaan vangeille annetaan tehosteannoksia lähiviikkojen ja kuukausien aikana, ja täyden rokotesuojan osuus tulee lähitulevaisuudessa kasvamaan.

– Kaikissa vankiloissa on tehty valmiussuunnitelmat koronaepidemian varalle.

Rikosseuraamuslaitoksen valmiusryhmä seuraa koronaviruksen tartuntatilannetta aktiivisesti.

– Tarvittaessa yksiköissä varaudutaan uusiin toimenpiteisiin. Tapaamisten ja poistumislupien rajoittaminen ja keskeyttäminen sekä toimintojen rajoitukset koskevat tällä hetkellä useita vankiloita eri puolilla Suomea.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt