Varsinkin pääkaupunkiseudulla asuntokauppa kävi lokakuussa ennätyksellisen vireänä. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Vanhojen asuntojen kauppa vilkasta lokakuussa

Lokakuu oli ennätyksellinen asuntokauppakuukausi pääkaupunkiseudulla.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa lokakuussa yhteensä neljä prosenttia vuoden takaisesta.

– Varsinkin pääkaupunkiseudulla asuntokauppa kävi ennätyksellisen vireänä: vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat lokakuussa 10,7 prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Kauppamäärissä mitattuna lokakuu oli koko vuosikymmenen kovin myyntikuukausi pääkaupunkiseudulla, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo.

Muualla Suomessa vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat lokakuussa yhteensä 1,8 prosenttia vuoden takaisesta.

– Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi–lokakuussa vanhoja asuntoja on myyty Suomessa noin 3,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, Hintsa toteaa.

Huoneistokeskuksen keväällä teettämän tutkimuksen mukaan ekologiset tekijät ovat asunnon ostajille tärkeitä asuntoa valitessa. Asuntokaupoilla vihreät arvot näkyvät selkeimmin siinä, millaisia lämmitysjärjestelmiä ostajat suosivat.

– Maalämpö on muodostunut myyntivaltiksi asuntokaupoilla sen ekologisuuden ja erityisesti alhaisten lämmityskustannusten vuoksi. Vertailun vuoksi esimerkiksi suoralla sähköllä lämmitettävät talot eivät ole tällä hetkellä kovinkaan suuressa suosiossa, Hintsa kertoo.

Hänen mukaansa jonkin verran asuntokaupoilla kysellään myös sähköautojen latauspisteistä tai vähintäänkin latausjärjestelmän asentamisen edellytyksistä taloyhtiössä. Sen sijaan esimerkiksi sauna ei ole nykyään pakollinen ominaisuus asunnonostajille.

– Kokemuksemme mukaan monet arvostavat enemmän säilytystilaa tai esimerkiksi erillistä vaatehuonetta. Myös tilavat lasitetut parvekkeet voivat vaikuttaa ostopäätökseen, Hintsa sanoo.

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat Suomessa lokakuussa 4,0 prosenttia eli 115 euro viime vuoden lokakuuhun verrattuna.

Kotitaloudet nostivat syyskuussa uusia asuntolainoja 1,7 miljardia euron edestä, mikä on 200 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli syyskuun lopussa 99,0 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,3 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt