X
SULJE MAINOS

Valvova viranomainen teilaa lakiesityksen: verorahojen tuhlausta ja yrittäjien kiusaamista

Jos hallituksen esitys tilaajavastuulain muutoksista toteutuu, valvonnan teho vähenee, byrokratia lisääntyy ja harmaa talous saa lisää elintilaa, arvioi Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue.

Tilaajavastuulain muutosesityksessä on viraston mielestä useita puutteita, joista pahimmat liittyvät ulkomaisten työntekijöiden eläke- ja tapaturmavakuuttamiseen ja yrityksen verovelkaan.

– Yleensä emme valvovana viranomaisena pyri julkisesti arvostelemaan lakia tai sen valmistelua. Nyt ehdotetut uudistukset ovat mielestämme kuitenkin niin huonoja, että meitä huolestuttaa, ymmärtävätkö päättäjät varmasti, millaisia seurauksia niillä on, arvioi ylitarkastaja Mikko Vanninen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Vanninen johtaa valtakunnallista tilaajavastuutarkastajien tiimiä. Hänen mukaansa uudistus vähentää valvonnan tehoa ja tarjoaa uusia porsaanreikiä lain kiertämiseen. Samalla se tuo turhaa työtä sekä tarkastajille että yrittäjille.

– Tämä on silkkaa verorahojen tuhlausta ja yrittäjien kiusaamista. Täysin käsittämätön ratkaisu aikana, jolloin julkista sektoria tulisi tehostaa ja rehellistä yritystoimintaa tukea, Vanninen toteaa.

Vastuuta siirtyisi ulkomaiselle alihankkijalle

Tilaajavastuulakia esitetään muutettavaksi niin, että jos lähetetty työntekijä saapuu vasta työn alkamisen jälkeen, tilaajan ei tarvitse varmistaa, onko hänellä eläke- ja tapaturmavakuutus.

Sen sijaan vastuu siirtyisi ulkomaiselle alihankkijalle, jonka valvonta on viraston mielestä tehotonta, koska sille ei voi määrätä laiminlyöntimaksua. Ulkomainen alihankkija voisi lähettää ensin yhden työntekijän, jonka vakuutukset ovat kunnossa, ja parin päivän päästä 30 työntekijää, joilla vakuutuksia ei ole.

Vanninen pitää käsittämättömänä toimintamallien ja valvontalinjauksen muuttamista niin, että ulkomaalaiset yritykset saavat markkinoilla kohtuuttoman kilpailuedun.

Verojen laiminlyönti helpottuisi

Vannisen mukaan lakiesitys helpottaisi myös verojen laiminlyöntiä. Riittäisi, että tilaaja varmistaa, ettei yritys ole verovelkarekisterissä. Rekisterissä kuitenkin näkyvät vain ne, joilla on yli 10 000 euroa verovelkaa eikä sovittua maksusuunnitelmaa verottajan kanssa.

– 10 000 euron verovelka on pienelle yritykselle hirvittävän suuri. Uudistus helpottaisi verojen laiminlyöntiä, varsinkin lyhyen elinkaaren yritysten kohdalla, Vanninen toteaa.

Lisäksi tilaaja voisi silti viraston mukaan tehdä sopimuksen yrityksen kanssa oman harkintansa mukaan verovelasta ja rekisiterimerkinnästä riippumatta.

Rakennusalalla hyvät käytännöt

Tilaajavastuulaki koskee kaikkia aloja, mutta tiukin se on rakennusalalla. Rakennusalalla tilaajan tulee hankkia selvitykset aina.

Nykyistä tilaajavastuulakia pidetään viraston mukaan rakennusalalla onnistuneena ja harmaata taloutta tehokkaasti vähentävänä.

– Tässä lain uudistuksessa nämä rakennusalan hyviksi todetut käytännöt olisi voitu viedä myös muille aloille. Näin ei kuitenkaan aiota tehdä, Vanninen harmittelee.

Hallituksen esitys tilaajavastuulain uudistuksesta menee lähiaikoina eduskunnan käsittelyyn. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Lue myös:

Tilaajavastuusta halutaan laajempi ja laiminlyönneistä kovemmat seuraukset

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt