X
SULJE MAINOS
Valviran alkoholilain mukainen toimivalta ulottuu luvanvaraiseen toimintaan eli luvanhaltioihin. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Valvira kiistää väitteet etämyynnin tutkintapyynnöistä

Viraston johtaja valittelee asiassa syntynyttä kohua.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira kiistää tehneensä tutkintapyyntöjä Suomeen ulkomailta alkoholia myyvistä yrityksistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti tällä viikolla pienpanimoiden etämyyntiä koskevan selvityksen. Raportissa Valviran kerrottiin lähettävän noin 12 esitutkintapyyntöä EU:n alueella toimiville yrityksille, jotka myyvät alkoholia toisista jäsenvaltioista suomalaisille kuluttajille.

Valvira lähettää noin 12 esitutkintapyyntöä alkoholijuomia em. tavalla toisista jäsenvaltioista suomalaisille kuluttajille myyvistä yrityksistä poliisille kesäkuussa tai elokuussa. Ongelma on, että oikeustilan selvittäminen on politisoitunut ja karnevalisoitunut, STM:n Ismo Tuomisen laatimassa selvityksessä todettiin.

Valviran johtajan Jussi Holmalahden mukaan tutkintapyyntöjä ei ole vireillä. Hän toteaa, että Valviran alkoholilain mukainen toimivalta ulottuu luvanvaraiseen toimintaan eli luvanhaltioihin.

– Valvira ei ole tehnyt tutkintapyyntöjä esitutkintaviranomaisille nyt julkisuudessa olevassa asiassa, Jussi Holmalahti kertoo Verkkouutisille.

– Mikäli Valvira havaitsee valvonnassaan alkoholilain vastaista luvatonta toimintaa, on Valviralla mahdollisuus tehdä esitutkintapyyntö toimivaltaiselle viranomaiselle (Poliisi, Tulli). Tutkintapyyntöjä on vuosien varrella tehty hyvin vähän Valviran vastuulla olevassa toiminnassa. Ns. Alkotaxi-tapaus lienee aikoinaan lähtenyt liikkeelle Valviran esitutkintapyynnön perusteella.

– Valvira valittelee asiassa syntynyttä kohua, joka on lähtenyt liikkeelle Valvirasta riippumattomista syistä.

Aluehallintovirastot valvovat paikallista anniskelu- ja vähittäismyyntitoimintaa. Valviralla ei ole tarkkoja tietoja aluehallintavirastojen tekemistä esitutkintapyynnöistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt