Katri Kulmuni. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Valtiovarainministeri: Ei pysyviä menoja ilman työllisyystoimia

Katri Kulmuni linjasi hallituksen kevään tärkeimmiksi kysymyksiksi työllisyyden, investoinnit ja yrittäjyyden edistämisen.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan työllisyys, investoinnit ja yrittäjyyden edistäminen luovat agendan myös huhtikuun kehysriihelle.

– Työllisyyden kasvu ja työttömyyden lasku ovat hidastuneet viime aikoina. On tehtävä enemmän töitä sen eteen, jotta yhä useampi suomalainen pääsee kiinni työnsyrjään. Viime kädessä hallitus vastaa siitä, että elokuun budjettiriihessä tehdään päätökset 30 000 uuden työllisen lisäävistä toimista, sanoi Kulmuni OP Ryhmän Tutkimussäätiön teemaseminaarissa Helsingissä keskiviikkona.

– Uudet työpaikat eivät voi syntyä valtion rahalla. Myöskään pysyviä menoja ei voi lisätä ilman työllisyystoimia, hän totesi.

Kulmunin mukaan kansantalouden kasvu on pitkällä aikavälillä lähes täysin riippuvainen investointien seurauksena paranevasta tuottavuudesta.

– Tämän vuoksi tarvitaan toimenpiteitä, jotka kannustavat yrityksiä investoimaan entistä enemmän. Vuoden alusta lähtien yritykset saavat vähentää kone- ja laiteinvestoinnit kaksinkertaisina. Kehysriihestä tulee saada lisää päätöksiä investointien vauhdittamiseksi, linjasi Kulmuni.

Hänen mukaansa työllisyystavoitteen saavuttaminen edellyttää kasvuhakuisen yrittäjyyden edellytysten vahvistamista. Jopa kolme neljästä uudesta työpaikasta syntyy nopeasti kasvaviin yrityksiin.

– Yrittäjyyspolitiikkaan pitää saada enemmän kokoavaa otetta. Näin varmistetaan kasvua ja kannattavuutta tukeva vakaa toimintaympäristö. Valmistelussa oleva yrittäjyysstrategia kokoaa hallituksen yrittäjyyden edistämiseen liittyvät toimenpiteet yhden sateenvarjon alle. Niitä toteutetaan useissa ministeriöissä ja johdetaan yhtenäisenä kokonaisuutena, sanoi Kulmuni.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt