Tesin ohjelma keskittyy vaikeuksiin joutuneisiin keskisuuriin yrityksiin. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Valtion yhtiöltä 42 miljoonaa euroa korona-apua, saajia ei julkisteta

Lainansaajia ei kerrota ilman yritysten lupaa.

Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesin vakautusrahoitusohjelmasta on tehty sijoituksia kuuteen yhtiöön kaikkiaan 42 miljoonalla eurolla, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Yrityksistä on kerrottu julki vain Noho Partners, joka on kertonut sopineensa Tesin kanssa 10 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainasta. Kaikki muut yritykset pidetään salassa.

Yritysten kerrotaan toimivan teollisuuden, majoitus- ja ravitsemistoiminnan sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan aloilla. Yritykset työllistävät Suomessa 5 800 henkilöä.

Tesi selittää jo aiemmin keskustelua herättänyttä käytäntöä sillä, ettei se lainanantajana voi luovuttaa lainansaajien nimiä julkisuuteen ilman yrityksen lupaa.

150 miljoonan ohjelma

Tesin vakautusohjelma käynnistettiin huhtikuun 14. päivänä. Vakautusohjelman sijoitukset eroavat Tesin normaalista sijoitustoiminnasta ja tarjoavat nopeutetulla aikataululla apua yritysten akuuttiin kassakriisiin koronatilanteessa.

Sijoitukset ovat yhdestä kymmeneen miljoonaa euroa. Kohdeyritysten liikevaihdon tulee olla vähintään 10 miljoonaa euroa, henkilöstömäärän yli 50 ja yrityksen toiminnan on ollut oltava kannattavaa ennen kriisiä. Siihen on myös oltava edellytykset myös jatkossa.

Tesi pyrkii irtautumaan sijoituskohteista kriisistä selviämisen jälkeen. Vakautusohjelman koko on yhteensä 150 miljoonaa euroa.

Suomen Kuvalehti kiinnitti taannoin ensimmäisenä huomiota Tesin koronarahoituksen saajien salaamiseen. SK huomautti Tesin aiempien sijoitusten olleen julkisia. Ne on kerrottu yhtiön nettisivuilla. Viime vuonna yhtiö teki uusia sijoituksia 133 miljoonalla eurolla. 150 miljoonan euron vakautusohjelma näyttäisi siis lukujen valossa olevan sille iso panostus.

– Jos rahoitusta saanut yritys haluaa itse kertoa julkisesti, että on saanut Tesiltä vakautusrahoitusta, se on Tesille ok. Useat yritykset eivät halua leimautua vakautusrahoituksen saajiksi. Sen takia me yksipuolisesti emme voi näitä tietoja antaa, Tesin kasvusijoitusosaston johtaja Jussi Hattula selitti SK:lle.

Tähän mennessä Tesi on saanut rahoitushakemuksia 35 yritykseltä yhteensä 132 miljoonalla eurolla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt