Verkkouutiset

Valtion TV:n lastenohjelma pilkkasi Aljaksandr Lukašenkaa

Lastenohjelman uskotaan käyttäneen poliittista satiiria osoittaakseen yhteiskunnallisia epäkohtia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Moni valkovenäläinen katselija on tulkinnut, että valtion televisiokanavalla lähetetty lastenohjelma pilkkasi iltasadullaan kritiikin kohteeksi joutunutta presidentti Aljaksandr Lukašenkaa, kertoo BBC.

Lähes neljäkymmentä vuotta televisiossa pyörineen Kalykhanka-ohjelman jaksossa Topa-niminen pehmonalle julistaa itsenä kuninkaaksi ja lopulta menettää valtaistuimensa.

Kuusi minuuttia kestävän sketsin alussa kruunua kantava Topa syrjäyttää naispuolisen Yana-ketun valtaistuimena toimivalta studion tuolilta ja julistaa, että ”nyt minä istun valtaistuimella ja annan käskyjä”.

– Vain minä saan istua valtaistuimella. Näethän kruununi, hän sanoo.

Tämän jälkeen näyttelijän esittämä keiju ja Yana-kettu leikkivät ilmapalloilla ja menevät syömään hedelmäkakkua. Pian Topa kuitenkin pitkästyy ja hänelle tulee nälkä. Niinpä Topa vaatii, että hänet kannetaan valtaistuimellaan juhliin.

Tämän seurauksena Topa syöstään vallasta, ja hän poistuu paikalta. Lopulta Yana-kettu istuu tuolille, ja keiju laittaa topan kruunun päähänsä.

Ohjelmassa ei viitata politiikkaan eikä mainita nimiä. Ohjelman tapahtumat voidaan kuitenkin helposti yhdistää Lukašenkan salassa järjestettyihin virkaanastujaisiin keskiviikkona. Lukašenkan vastustajat ovat ivallisesti nimittäneet tilaisuutta ”kruunajaisiksi”.

Lukašenka voitti virallisesti elokuun presidentinvaalit, mutta niitä pidetään yleisesti vilpillisinä. Suuret mielenosoitukset uusien ja rehellisten vaalien puolesta ovat jatkuneet siitä lähtien. Valko-Venäjän turvallisuusjoukot ovat hajottaneet kokoontumisia väkivaltaisesti.

Ohjelman tapahtumat tarjoavat myös muita naamioituja vihjeitä poliittisesta tilanteesta.

Keiju ja Yana-kettu muun muassa leikkivät ilmapallolla. Oppositiovoimat ovat käyttäneet ilmapalloryppäitä, joiden mukana on ollut valtion vastaisia symboleja.

Keiju ja Yana myös ”menevät kävelylle”, kuten valkovenäläiset mielenosoittajat usein tekevät.

Tarinan lopussa kaksi naishahmoa ottavat ohjat Topan kaatuneessa kuningaskunnassa. Tällä saatetaan viitata valkovenäläisten naisten rajuun vastarintaan, jota presidenttiehdokas Svetlana Tsihanouskaja ja protestijohtaja Marya Kalesnikavan johtavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)