Suomi on pyrkinyt lisäämään alkuperämaatiedon läpinäkyvyyttä kansallisilla asetuksilla. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

”Valot päälle hallitus” – Pirkka-tuotteita aiotaan rajoittaa

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimon mukaan esitys rokottaa elintarviketeollisuutta.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon (kok.) mielestä Antti Rinteen (sd.) hallituksen olisi luovuttava aikomuksestaan rajoittaa kauppojen omia private label -tuotteita.

Sinuhe Wallinheimo viittaa hallituksen esitykseen, jonka mukaan hallitus alkaa säännellä päivittäistavarakauppojen omia tuotemerkkejä. Näitä ovat muun muassa K-ryhmän Pirkka-tuotteet ja S-ryhmän Rainbow-tuotteet, joita kauppaketjut myyvät hieman halvemmalla kuin niin kutsuttuja merkkituotteita.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on vahvistanut pitävänsä tuotteiden sääntelyä perusteltuna.

– Ajan henki hallituksessa on nyt sellainen, ettei kuluttajan kykyyn tehdä päätöksiä luoteta. Siksi hallitus haluaa rajoittaa tulevalla esityksellään kauppojen omia label-merkkejä, Sinuhe Wallinheimo toteaa alla näkyvässä perjantaiviestissään.

Kansanedustaja ihmettelee,  ”haluaako hallitus palata aikaan, jolloin hyllyssä oli vain monopolimaitoa ja hinta sen mukainen?”

– On huuhaata uskoa, että kauppojen halpismerkkien valmistuksen vähentäminen kohentaisi kotimaisen elintarviketeollisuuden tilaa. Päinvastoin, se veisi leivän lautaselta. Tuotantoa siirtyisi ulkomaille ja tästä kärsisi koko tuotantoketju! Pesuveden mukana menisi myös kannattavuus, Wallinheimo sanoo.

Private label -tuotteiden osuus Suomen päivittäistavarakauppojen myynnistä on noin neljännes, 4,5 miljardia euroa. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto on aiemmin todennut pitävänsä uudistusta rajuna, koska toimet koskisivat suurta kaupan volyymiä, joka koostuu suurelta osin monille kuluttajille tärkeistä halvempien tuotteiden ryhmistä.

– Hallitus, nyt valot päälle tämän kanssa! Ei laiteta kuluttajaa kärsimään, Sinuhe Wallinheimo toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt