Valkohäntäpeura Kirkkonummella. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Terhi Koulumies: Valkohäntäkauriiden kanta kuriin

Kirjoittaja vaatii hallitukselta toimia valkohäntäkauriiden määrän vähentämiseksi.

Uudessa hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus jatkaa haitallisten vieraslajien vastaista torjuntatyötä. Se on hyvä asia ja toivon, että hallitus ryhtyy toimiin myös valkohäntäkauriiden määrän merkittäväksi vähentämiseksi ja sitä myötä lajin poistamiseksi Suomen luonnosta.

Valkohäntäkauris on luonnolle ja ihmisille haitallinen vieras eläinlaji Suomessa. Se on peräisin Pohjois-Amerikasta, mistä kauriita tuotiin 1930-luvulla riistaeläimeksi Laukon kartanoon. Eläimet karkasivat aitauksesta vapauteen ja alkoivat lisääntyä luonnossa hallitsemattomasti.

Valkohäntäpeura tunkeutuu ihmisasutuksen piiriin toisin kuin arempi alkuperäinen ja lähes uhanalaisiin lajeihin kuuluva metsäpeura. Valkohäntäkauris aiheuttaa mittavaa vahinkoa viljelyksille ja puutarhoille. Vuonna 2017 korvattiin valtion varoin valkohäntäpeurojen aiheuttamia maatalousvahinkoja satoja tuhansia euroja, määrä nelinkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Kauriista on tullut vitsaus puutarhoissa aivan pääkaupunkiseudullakin.

Kauriit ovat myös borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta aiheuttavien punkkien suosikki-isäntiä. Yhdessä kauriissa voi olla jopa 2 000 punkkia, joita kauris levittää ympäristöön. Valkohäntäkauriit aiheuttavat vuosittain myös useita tuhansia liikenneonnettomuuksia, jotka keskittyvät Etelä- ja Lounais-Suomeen.

Luonnonvarakeskuksen arvioi viime vuonna, että Suomessa on noin satatuhatta valkohäntäkaurista. Kasvua edellisvuodesta oli noin 13 prosenttia. Tiheimmillään valkohäntäkauriita on Satakunnassa, Pohjois- ja Etelä-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa sekä Uudenmaalla. Kauriskanta on hyötynyt sekä ilmaston lämpenemisestä että talviruokinnasta.

Vuonna 2012 laadittu kansallinen vieraslajistrategia listasi valkohäntäkauriin tarkkailtavaksi tai paikallisesti haitalliseksi lajiksi. Sen jälkeen ongelmat ovat lisääntyneet ja kanta kasvanut, eikä tarkkailu enää riitä.

Valkohäntäpeuraongelmaan on nyt tartuttava tosissaan. Sen kannan säätelyn tehostamiseksi metsästystä on välttämätöntä helpottaa ja tehostaa. Toivon hallitukselta pikaisia toimia tämän haitallisen vieraslajin poistamiseksi Suomen luonnosta.

Terhi Koulumies

Terhi Koulumies

Kokoomuksen helsinkiläinen kansanedustaja