Mielenosoittajia sunnuntaina Minskin keskustassa. LEHTIKUVA / AFP

Valko-Venäjällä ehkä edessä sekasortoiset ajat

Lännen pitäisi tutkijoiden mukaan tukea aiempaa enemmän niitä voimia, jotka haluavat uudistuksia.

Valko-Venäjää 26 vuotta hallinneen Alexander Lukashenkon eilinen ”vaalivoitto” ei voi yhdistää presidenttiä ja valkovenäläisen yhteiskunnan modernia osaa, arviovat ohjelmajohtaja Arkady Moshes ja vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa FIIA Commentissa.

Kirjoittajien mukaan on mahdollista, että Lukashenkon aika maan johdossa on päättymässä. Valko-Venäjällä saattaa olla edessään sekasortoiset ajat.

Lännen pitäisi heidän mukaansa arvioida uudelleen lähestymistapansa ja tukea aiempaa enemmän niitä voimia, jotka haluavat uudistuksia ja maan eurooppalaistumista. Lännen olisi jo syytä keskittyä vähemmän loputtomiin ja turhiin ”vuoropuheluihin” hallituksen kanssa.

Lukashenkolle vaalivoitto antaa vain väliaikaista helpotusta. Valkovenäjän johtaja on nyt kirjoittajien mukaan poliittisesti paljon heikompi kuin ennen. Hänen lupauksestaan eivät ole enää uskottavia ja toisaalta hänen on oltava varovainen massiivisten sortotoimien suhteen, koska ne vain provosoivat kansalaisia entistä enemmän.

Moshes ja Nizhnikau huomauttavat, että toisin kuin vuoden 2010 kampanjan aikana valkovenäläiset mielenosoittajat eivät enää heiluta EU:n lippuja, mikä heidän mielestään tarkoittaa, että Eurooppa ei ole heille enää mikään toivonlähde.

– Tämä on yhtä valitettavaa kuin se on loogista, kun otetaan huomioon viimeaikainen länsimainen politiikka Valkovenäjää kohtaan – politiikka, jonka pitäisi selvästi muuttua, tutkijat kirjoittavat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt