Verkkouutiset

Valiokunta sivuutti asiantuntijoiden näkemykset

Enemmistö oikeustieteilijöistä katsoo, että eduskunnan yksinkertainen enemmistö olisi riittänyt EU:n elvytyspaketin hyväksymiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Enemmistö perustuslakivaliokunnan kuulemista asiantuntijoista totesi, että EU:n elvytyspaketti voidaan hyväksyä eduskunnassa yksinkertaisella enemmistöllä. Valiokunta totesi kuitenkin lausunnossaan, että hyväksymiseen tarvitaan kahden kolmasosan määräenemmistö. Valiokunta joutui äänestämään asiasta, ja päätös syntyi äänin 9–8.
Määräenemmistö tarvitaan siinä tapauksessa, että elvytyspaketti muuttaa Suomen hyväksymien EU:n perussopimusten sisältöä.

Valiokunta kuuli kymmentä asiantuntijaa. Lausunnossa heistä siteerataan seitsemää. Viisi asiantuntijaa sanoo, että yksinkertainen enemmistö riittää päätöksentekoon. Yksi asiantuntija sanoo, että tarvitaan määräenemmistö. Yksi asiantuntija ei ota asiaan kantaa.

Julkisoikeuden professori Janne Salminen toteaa, että yksinkertainen enemmistö riittää.

– Unionin omien varojen päätöksen hyväksyminen ei koske perustuslakia sen 94.2 pykälässä tarkoitetulla tavalla ja näin ollen katsoo, että eduskunta voi hyväksyä päätöksen äänten enemmistöllä.

Tähän päätyy myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

– Omien varojen päätöksellä ei näin tapahdu perustuslain 94. ja 95. pykälässä tarkoitettua toimivallan siirtoa eikä sillä päätöksen kvasikonstitutionaalisesta luonteesta huolimatta muuteta perussopimuksia.

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoo yhtyvänsä hallituksen esitykseen, jossa todetaan, että yksinkertainen enemmistö riittää.

– Päädyn kantaan, jonka mukaan käsillä oleva omien varojen päätös ei sisällä säännöksiä, jotka koskisivat perustuslakia tai Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa Euroopan unionille perustuslain 94. pykälän 2 momentissa tarkoitetulla tavalla. Käsillä oleva päätös voidaan näin ollen hyväksyä äänten enemmistöllä annetuista äänistä.

Yleisen oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori katsoo, että elvytyspakettiin liittyviä ”vastuita ei voida pitää eduskunnan budjettisuvereniteetin kannalta valtiosääntöisesti ongelmallisina”.

– Tässä suhteessa nyt käsiteltävään päätökseen ei liity uuden toimivallan siirtämistä EU:lle.

Myös oikeustieteen tohtori Allan Rosas toteaa, että yksinkertainen enemmistö riittää elvytyspaketin hyväksymiseen.

Sen sijaan eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg sanoo, että kahden kolmasosan enemmistö vaaditaan.

– Toisin kuin valtioneuvosto esittää, tälle on vahvat perustelut, jotka liittyvät yhtäältä järjestelyn huomattavan ongelmalliseen suhteeseen EU:n perussopimusten kanssa ja toisaalta siitä aiheutuviin epävarmoihin seurauksiin, joiden vaikutukset täysvaltaisuuteen ja eduskunnan budjettivaltaan voivat olla todella merkittäviä.

Työelämäprofessori Vesa Vihriälä ei ota kantaa siihen, millaisella enemmistöllä esitys tulisi hyväksyä. Hän kuitenkin muistuttaa, että uusia EU-instituutioita ei ole luotu eikä muodollisia toimivaltoja ole muutettu.

– Kaikki päätökset vaativat edelleen jäsenmaiden yksimielisyyttä. Pysyvä ja tehokkaasti toimiva EU-tason finanssipoliittinen toimintakyky edellyttää perussopimuksen muuttamista niin, että EU-tasolla on toimielin, joka pystyy päättämään velan hankinnasta ja varojen käytöstä, mukaan lukien eri jäsenmaille suuntautuvista tuista ilman jäsenvaltioiden yksimielisyyttä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)