Välillisten verojen kiristyksestä varoitetaan – tukahduttaisi vähittäiskaupan heiveröisen kasvun

Ilman hallituksen lupaamaa tuloveron kevennyspakettia ostovoima olisi arvion mukaan pienentynyt ja vähittäiskauppa sukeltanut ensi vuonna taas miinukselle.

Vähittäiskauppa on piristynyt liiton tuoreen selvityksen tämän vuoden alkupuolella selvästi nopeammin kuin viime vuonna samaan aikaan, vaikka palkansaajien ostovoima on kasvanut vain hivenen vuodentakausta ripeämmin.

Käänne liikevaihdossa on selvityksen mukaan erityisen selvä päivittäistavara- ja tavaratalokaupassa, missä uusia aukioloaikoja on hyödynnetty eniten. Lisäksi päivittäistavarakaupassa suuret yksiköt ovat kasvattaneet myyntiään, kun taas pienet yksiköt ovat menettäneet sitä.

Kaupan liitto arvioi, että päivittäistavarakaupassa työntekijöiden ja työtuntien määrä on kasvanut pidempien aukiolojen ja uusien kauppapäivien seurauksena. Alkuvuonna vähittäiskaupan työntekijöiden määrä on lisääntynyt noin 2 500:lla vuodentakaisesta.

Sen sijaan vähittäiskaupan yrittäjien ja heidän työtuntiensa määrä on kutistunut. Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenojan tämä johtuu erikoiskaupan sekä yrittäjien vaikeasta tilanteesta että päivittäistavaramarkkinoiden muutoksesta.

– Aikaisemmin pienet ja usein yrittäjävetoiset kaupat ja kioskit hyötyivät aukiolojen sääntelystä, Kurjenoja selvittää aukiolojen vaikutuksia.

Kaupan liitto ennustaa, että tänä vuonna vähittäiskauppa kauppa kasvaa vain noin yhden prosentin. Ensi vuonna vähittäiskaupan piristyminen uhkaa hiipua, ja kasvu hyytyy lähelle nollaa. Välillisten verojen kiristys tukahduttaisi liiton mielestä heiveröisen kasvun kokonaan.

– Ilman hallituksen lupaamaa tuloveron kevennyspakettia ostovoima olisi pienentynyt ja vähittäiskauppa sukeltanut ensi vuonna taas miinukselle. Nyt ennustettu kasvu on pitkälti työllisyyden varassa. Jos työllisten määrä ei taloudessa kasva, vähittäiskaupan kasvu voi jäädä haaveeksi, Kurjenoja toteaa.

Tukkukaupan liikevaihdon määrän liitto ennustaa kasvavan tänä ja ensi vuonna kaksi prosenttia rakennusalan kasvun vetämänä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt