Korvauksen määrä on 75 euroa kuukaudessa henkilöä kohden. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Väliaikainen epidemiakorvaus 130000 kotitaloudelle

Lokakuussa väliaikaisen epidemiakorvauksen saa noin 130000 kotitaloutta.

Kela on tänään lähettänyt ensimmäiset päätökset asiakkaille väliaikaisesta epidemiakorvauksesta. Epidemiakorvausta maksetaan loppuvuoden aikana niille toimeentulotuen asiakkaille, jotka ovat saaneet perustoimeentulotukea koronakevään aikana. Korvausta maksetaan syys–joulukuun ajalta.

Korvauksen ensimmäinen maksupäivä on 16.10. Samana päivänä maksetaan syys- ja lokakuun korvaukset. Marraskuun korvaus maksetaan 16.11. ja joulukuun 16.12.

Korvauksen määrä on 75 euroa kuukaudessa henkilöä kohden. Lokakuussa korvausta maksetaan yhteensä noin 23 miljoonaa euroa.

Asiakkaat voivat tarkistaa heille myönnetyn epidemiakorvauksen kirjautumalla asiointipalveluun. Epidemiakorvausten päätökset tulevat asiointipalveluun muutamaa päivää ennen maksupäivää, ja ne näkyvät palvelussa perustoimeentulotuen päätösten joukossa. Asiakkaille postitetaan päätös myös kirjeenä.

Epidemiakorvausta ei tarvitse hakea erikseen, vaan Kela myöntää korvauksen automaattisesti niille asiakkaille, jotka ovat siihen oikeutettuja.

Kelassa on tullut kuitenkin esiin tilanne, jossa asiakkaalle voi muodostua oikeus väliaikaiseen epidemiakorvaukseen, mutta jossa Kela ei pysty ohjelmallisesti selvittämään tätä oikeutta. Kelan arvion mukaan tilanne koskee vain pientä joukkoa asiakkaita.

Näiden asiakkaiden tulisi olla yhteydessä Kelaan, jotta oikeus korvaukseen voidaan selvittää.

Yleensä näissä tilanteissa on kysymys esimerkiksi parisuhdetilanteen muutoksesta tai lapsen itsenäistymisestä ja kotoa muutosta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt